BNR a dat vestea despre ratelor românilor. La ce să se aștepte în perioada următoare

Ioana Bucur 13.08.2022, 13:56
BNR a dat vestea despre ratelor românilor. La ce să se aștepte în perioada următoare

Șirul scumpirilor continuă la noi în țară. Recent, un reprezentant BNR a venit cu noi informații despre evoluția retelor românilor. Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale, a anunțat la ce ar trebui să se aștepte, în viitorul apropiat, toți cei care au credite. Veștile nu sunt bune nici pentru cei care au luat împrumuturi cu IRCC.

BNR, despre ratele românilor

Veștile nu sunt bune nici pentru perioada următoare, viața în România urmând să devină din ce în ce mai scumpă. Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale, a vorbit despre cât ar putea crește ratele în viitorul apropiat.

„Creșterea dobânzii-cheie cu 0 75 % a fost cumva pusă în preț înainte, de către bănci, atunci când au codat ROBOR-ul.

Mai mult decât atât, ele au considerat că Banca Centrală va crește dobânda-cheie cu un punct. Părea la un moment dat că e nevoie de un punct procentual de creștere, de vreme ce inflația ar fi continuat să crească, dar estimarea BNR este că suntem pe un platou de inflație. Undeva în jurul acestei valori de 15 % va evolua inflația o perioadă de timp. Şi ultimele date de inflație, confirmă că suntem pe acest platou”, a spus Dan Suciu, la Antena 3.

Cât despre ratele românilor, acesta a precizat că „această majorare de dobândă de săptămâna trecută a fost pusă deja în preț. De altfel, am văzut că ROBOR n-a mai crescut tocmai pentru că a văzut decizia băncii de politică monetară”.

BNR a dat vestea despre ratelor românilor. La ce să se aștepte în perioada următoare

Ce se întâmplă cu IRCC

Suciu a precizat că băncile au țiut cont de decizia de politică monetară și au scăzut ROBOR-ul.

„Băncile au văzut decizia de politică monetară și, în consecință, au chiar scăzut ROBOR-ul, de vreme ce ROBOR-ul la 3 luni – pentru că aici e discuția, nu la celelalte scadențe, pentru că, în mare, parte dintre ele sunt bine cotate – a scăzut sub pragul de 8 %, tocmai pentru că am avut această decizie de politică monetară și această prognoză de inflație”, a mai precizat Dan Suciu.

Dobânda trebuie mereu legată de inflație, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR, subliniind că, în mod normal, ea ar trebui să fie chiar peste inflație.

„Sigur că nu putem obține acest lucru de azi pe mâine pentru că avem aceste disfuncționalități, dar asta este direcția – să ajungem la un moment dat ca inflație să scadă, iar dobânda să crească peste inflație, așa încât cei care economisesc să fie bonificați, premiați cu o dobândă pozitivă și nu penalizați.

Pentru că în acest moment, vrând, nevrând, chiar dacă au crescut foarte mult dobânzile la depozite în ultima perioadă, de la 1 la 6 %, ceea ce e mult, tot nu e suficient”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Veștile nu sunt încurajatoare nici pentru cei care au luat împrumuturi pe IRCC, în condițiile în care și acesta va crește, ajungând, până la finalul acestui an, să depășească pragul de 5%.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...