Blestemul ascuns între zidurile palatului lui Alexandru Ioan Cuza. Ce tragedii au marcat locuința de la Ruginoasa a domnitorului

Badea Violeta 24.01.2023, 12:51
Blestemul ascuns între zidurile palatului lui Alexandru Ioan Cuza. Ce tragedii au marcat locuința de la Ruginoasa a domnitorului

De-a lungul timpului, numeroase legende s-au născut în jurul clădirilor impresionante de pe tărâmurile noastre, iar despre multe dintre acestea se spune că ar fi chiar blestemate. Una dintre cele mai cunoscute este legenda palatului lui Alexandru Ioan Cuza. Iată ce tragedii au marcat locuința de la Ruginoasa a domnitorului!

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa. Ce blestem ascunde locuința domnitorului

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă, ulterior, acesta a fost restaurat și transformat în muzeu.

Întorcându-ne în timp, însă, ne amintim că cel care a comandat construirea locuinței a fost, de fapt, vistiernicul Săndulache Sturdza, care, de altfel, avea să-și dea ultima suflare chiar pe treptele acestui palat. Edificiul a fost ridicat după arhitectura stilului gotic, iar lucrările au fost terminate în anul 1855.

„Clădirea, care păstrează și astăzi caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, este de formă pătrată, cu un etaj, fiecare din cele patru fațade având aceleași elemente: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatră.

Asemănarea frapantă cu Palatul de la Miclăușeni, județul Iași, nu este întâmplătoare, acesta fiind construit de o altă ramură a familiei Sturdza”, se precizează pe pagina oficială a Palatului Culturii „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

Citește și 164 de ani de la Mica Unire. Ce evenimente speciale sunt organizate de Ziua Principatelor Române VIDEO!

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa 1
Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa

Unul dintre fiii domnitorului s-a sinucis în palatul de la Ruginoasa

În anul 1982, palatul impresionant avea să ajungă pe mâinile lui Alexandru Ioan Cuza, asta după ce fiul lui Săndulache Sturdza a scos la licitație clădirea.

Domnitorul a rugat-o pe soția sa, Elena Cuza, să se ocupe de mobilier, iar edificiu impresionant atrăgea toate privirile. Numai că, în interior, lucrurile nu erau atât de roz.

Unul dintre fiii lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitri, s-a îndrăgostit iremediabil de o servitoare, însă părinții săi nu vedeau cu ochii buni această relație.

Elena Cuza a alungat-o pe tânără, iar băiatul nu a putut suporta durerea și s-a sinucis. Blestemele, însă, nu s-au oprit aici. Celălalt fiu al domnitorului, Alexandru, a încetat din viață la doar 23 de ani, din cauza unor probleme la inimă. Acesta a murit chiar în timp ce se afla în luna de miere, cu proaspăta sa soție, Maria Moruzzi.

Alexandru Ioan Cuza a fost înmormântat la Ruginoasa

Alexandru Ioan Cuza a decedat în exil, în Germania, la Heidelberg. Se spune că el și-a dorit să fie înmormântat la Ruginoasa, acolo unde a și locuit o vreme cu doamna Elena.

„Trupul neînsuflețit al domnitorului a fost adus și înmormântat la Ruginoasa, lângă biserică. În 1907, cu ocazia ultimei sale vizite la Ruginoasa, doamna Elena a mutat osemintele într-o criptă special amenajată, în biserică.

Piatra de mormânt originală, din marmură albă, de Carrara, a fost depusa și ea în capelă. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ruginoasa a avut neșansa de a se afla chiar pe linia frontului, fiind expusă la mari distrugeri.

Pentru a evita o profanare a mormântului lui Cuza Voda, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Argeș”, se mai arată pe pagina palatului.

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza a fost transformat în muzeu

Așa cum spuneam și mai sus, palatul a fost restaurat, la un moment dat. Se întâmpla în anul 1982, când s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”.

Mai târziu, între 2012 și 2013, clădirea a trecut printr-o amenajare și remodelare funcțională. Au fost descoperite o serie de documente originale, unele aparținând Elenei Cuza, pe baza cărora a fost reconstituită locuinţa domnitorului Principatelor Unite și al statului național România.

„În baza documentelor originale enumerate mai sus și a schițelor, din conținutul acestora au fost reconstituite numeroase obiecte de mobilier: galerii din lemn sculptat (din esențe de nuc sau stejar, în funcție de destinația inițială), biblioteca în stil gotic din lemn sculptat, cuier din lemn, lambriu și ancadramente din lemn sculptat pentru holul de intrare, console cu oglindă în stil Ludovic, cufăr de călătorie, scaune pentru salonul de recepție.

Toate aceste obiecte reconstituite au fost plasate în încăperile muzeului, conform acelorași indicații – din documentele originale ale vremii”, se mai arată pe pagina Palatului.

Citește și „Bijuteria” rară descoperită în casa unde a copilărit Alexandru Ioan Cuza. Valorează un milion de euro și se găsește doar în trei locuri din lume!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...