Guvernul se implică în celebra ”sărbătoare” a cumpărăturilor ”Black Friday”! Autoritățile iau măsuri pentru ca românii să nu mai cadă pradă falselor reduceri de prețuri, cum s-a întâmplat în anii trecuți, când magazinele majorau prețurile cu câteva zile înainte de Black Friday, apoi readuceau prețurile la același nivel, spunând însă că acestea au beneficiat de o reducere consistentă.
Așadar, magazinele care vor participa la Black Friday vor fi atent monitorizate de autorități pentru ca acestea să nu vină cu false reduceri de prețuri. În acest sens a fost emis un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede amenzi destul de serioase pentru astfel de campanii înșelătoare.
Dar ce prevede aceasta și cum îi poate ajuta pe cumpărători? Ei bine, propunerea oficială de Hotărâre de Guvern publicată, vineri, de Ministerul Economiei va modifica vechea HG 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.
Se va introduce un articol care stipulează: Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț. Firmele care vor fi prinse că încălcă aceste reguli vor primi amenzi cuprinse între 7.000 lei și 35.000 lei!
Cum de Black Friday se vând și alimente, legea prevede că în cazul ”bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid”, prețul anterior va fi considerat cel mai scăzut preț practicat de comerciant în ultimele 10 de zile, înainte de data aplicării reducerii de preț.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]La celelalte bunuri, se va lua în considerare prețul pe care aceste produse l-au avut în ultimele 30 de zile. Astfel, când va începe campania, ultimul preț afișat de comerciant va fi cel mai mic preț pe care l-a avut produsul respectiv în ultimele 30 de zile, iar în funcție de acesta va fi prezentată promoția de Black Friday.
Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț – mai prevede propunerea de HG.
Oamenii legii își vor îndrepta atenția în special asupra comerțului online. ”În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor”, spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și să se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022. Guvernul trebuie să aprobe proiectul de la Ministerul Economiei și să-l publice în Monitorul Oficial.
Proiectul de hotărâre de Guvern a pus pus în dezbatere publică, iar cei care doresc să vină cu propuneri pentru acest document pot veni cu propuneri în termne de 10 zile pe adresa de e-mai: dezbateri_publice@economie.gov.ro. Guvernul se aliniază prin această hotărâre de Guvern la legislația Uniunii Europene.