Bisericile românești din Ucraina, în mijlocul unui scandal care cutremură țara vecină. Preoții vorbesc despre abuzuri. Zelenski, dat în judecată

Anca Manolica 21.01.2023, 14:54
Bisericile românești din Ucraina, în mijlocul unui scandal care cutremură țara vecină. Preoții vorbesc despre abuzuri. Zelenski, dat în judecată

Bisericile românești din Ucraina se află în mijlocul unui scandal care cutremură țara vecină. Mai mulți preoți, printre care și stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni, din regiunea Herța, a dezvăluit că lăcașurile de cult din zonă au fost vizate de multe controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene. Detalii pe larg, în rândurile de mai jos.

Patimile preoţilor români din Ucraina

S-a iscat un mare scandal printre clericii bisericilor din Ucraina. O parte din aceștia, printre care şi vorbitori de limbă română, acuză statul ucrainean de prigoană. Serviciile secrete sunt de altă părere și susţin că există preoţi care fac propagandă pentru ruşi şi îi ameninţă că vor fi expulzați.

De când a izbucnit conflictul în țara vecină, au avut loc o mulțime de percheziții în biserici, mănăstiri și chiar în casele preoților. Serviciile secrete din Ucraina au verificat în mai multe locații din diverse parohii, în căutarea de documente care să dovedească faptul că acești preoți au legături cu Rusia sau că au cetățenie rusă.

Astfel, peste 100 de lăcașuri de cult în care românii se roagă ar putea fi scoase în afara legii.

„Au început prigoanele grele şi mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur și simplu trebuie să răbdăm pentru Hristos, pentru credință. Dar nu în felul ăsta. Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă.

Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (…) Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele”, a spus preotul, la Antena 3 CNN.

El a adăugat că autoritățile ucrainene au mai redus din controale recent, accentul fiind pus pe Mitropolie și mănăstiri.

Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei
Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei

Volodimir Zelenski va fi dat în judecată

Unul dintre preoții din comunitatea de români, mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei, conform presei ucrainene, spune că este decis să îl dea în judecată pe liderul de la Kiev, cerând să fie anulat ordinul prezidențial prin care îi este revocată cetățenia, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut.

Informația cu privire la retragerea cetățeniei a fost deja trimisă către Serviciul de Stat de Migrație, iar clericii ar putea fi deportați din Ucraina, potrivit publicației Livyi Bereg.

Cei care au rămas fără cetățenie ucraineană sunt mitropoliți, vicari, arhiepiscopi, episcopi și protoierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desprins canonic de Moscova după pornirea războiului.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...