Bill Gates a vorbit, în urmă cu câteva luni, despre virusul variolei. Acum, după ce în câteva țări din lume au apărut cazuri de infectare cu virusul care provoacă variola maimuței, declarațiile miliardarului au revenit în atenția publică. Ce spunea fostul șef al Microsoft la începutul acestui an și ce transmit autoritățile sanitare cu privire la noul virus.
Bill Gates a făcut, de-a lungul timpului, declarații care s-au dovedit a anticipa anumite lucruri. A vorbit inclusiv despre o pandemie, în urmă cu câțiva ani, iar în 2020 a venit pandemia de coronavirus. În contextul în care, în ultimele săptămâni au apărut câteva cazuri de îmbolnăvire cu virusul care provoacă variola maimuței, au ieșit la iveală declarații pe care miliardarul le făcea în urmă cu câteva luni, înainte cu mult de primul caz raportat.
„Sper ca în următorii 5 ani să pot să scriu o carte intitulată ‘Suntem gata pentru următoarea pandemie’, dar va fi nevoie probabil de aproximativ un miliard pe an pentru un Task Force la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, cea care realizează supravegherea (bolilor, n.red.) și ceea ce eu numesc joaca de-a germenii, unde te pregătești.
Spui ‘Ok, dacă un atac bioterorist ar duce variolă în 10 aeroporturi?’. Știi cum ar reacționa planeta la așa ceva? Sunt epidemii care apar din cauze naturale și există epidemii provocate de bioterorism care ar putea fi mult mai grave decât ce experimentăm azi.”, spunea Gates într-un interviu, la începutul anului.
Variola maimuței este, așa cum îi spune și numele, o boală specifică primatelor, provocată de un virus. La oameni s-au raportat cazuri în cinci țări din Europa până acum: Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia și Germania. De asemenea, s-au raportat câteva îmbolnăviri și în Australia, Canada și Statele Unite.
Boala s-a răspândit rar în afara Africii, iar specialiștii au descoperit că se transmite, de regulă, de la maimuțe la oameni prin contact direct. Organizația Mondială a Sănătății transmite că, în ceea ce privește transmisibilitatea de la om la om, virusul nu este atât de contagios. Cât despre modul în care poate fi contactat, David Heymann, specialist în boli infecțioase în cadrul OMS, a declarat că:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Ceea ce pare să se întâmple acum este că a ajuns la populație sub formă sexuală, sub formă genitală, și se răspândește ca și infecțiile cu transmitere sexuală, ceea ce a amplificat transmiterea sa în întreaga lume. Informațiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic apropiat cu cazuri care sunt simptomatice”.