Bilete de tratament 2023 – ce trebuie să știe românii, cum se încadrează

Gabriel Peneș 29.05.2023, 10:42
Bilete de tratament 2023 – ce trebuie să știe românii, cum se încadrează

Bilete de tratament 2023. Și în acest an, pensionarii vor putea beneficia de bilete gratuite în stațiuni balneare, în limita bugetului alocat de Casa Națională de Pensii, care, în 2023, a fost majorat semnificativ față de anul trecut. Ce trebuie să știe seniorii care vor să apeleze la ele, puteți afla mai jos.

Bilete de tratament 2023

Pensionarii vor beneficia de bilete de tratament și în 2023. Astfel, aproximativ 120.000 de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), după ce Guvernul a aprobat actul normativ privind bugetul alocat, precum şi modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora

Suma aprobată în acest an pentru tratament balnear dedicată pensionarilor și altor persoane asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă şi boli profesionale și beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată față de anul 2022, de la 229 de milioane de lei la 300 de milioane de lei.

Astfel, în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile.

La acestea se adaugă și biletele de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

Bilete de tratament 2023 - ce trebuie să știe românii, cum se încadrează
Zeci de mii de pensionari români pot beneficia și în acest an de bilete gratuite în stațiuni pentru tratament balnear

Ce trebuie să știe românii, cum se încadrează

Biletele de tratament balnear pot fi solicitate în 2023 de către pensionari și asigurați ai sistemului de pensii. Un procent de până la 15% din totalul biletelor va fi acordat gratuit beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale, a transmis Ministerul Muncii.

Pentru a beneficia de biletele de tratament, pensionarii trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii de care aparțin, în care menționează trei locații (stațiuni) și ulterior, în funcție de locurile disponibile, sunt repartizați.

La depunerea cererii, se prezintă și un act de identitate (carte de identitate/buletin) și cuponul de pensie. Apoi, în luna în care doresc să meargă la tratament, înainte de a fi selectați, trebuie să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie (valabil cel mult 30 de zile).

La fel ca în fiecare an, biletele de tratament balnear se acordă individual, iar o persoană poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear. După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, astfel.

  • cel puţin 80% pentru pensionari;
  • până la 20% pentru asiguraţi.

În vederea aplicării criteriului specific al beneficiului unui bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani, în functie de data prezentării în stațiune, înscrisă în biletul de tratament balnear, anul calendaristic se împarte astfel: sezon – în perioada 1 5 mai- 31 august a fiecărui an și extrasezon – în celelalte perioade ale anului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....