Bilanțul ultimelor zile de război între Armenia și Azerbaidjan a fost anunțat de oficialii fiecărei țări. Erevanul a pierdut două poziții militare ce au fost cucerite de către soldații de la Baku după confruntările armate ce au izbucnit marţi.
Ministrul Apărării din Azerbaidjan a anunțat miercuri că șapte militari au fost uciși marți în confruntările armate cu forțe armene, în apropierea enclavei disputate Nagorno Karabah.
În plus, alți zece soldați azeri au fost răniți în acest conflict armat, cel mai violent de la finalul războiului dintre Erevan și Baku de anul trecut.
De cealaltă parte, Armenia a anunțat că a fost omorât un soldat al său, alți 24 au fost daţi dispăruţi, iar alți 13 au fost luaţi prizonieri de către armata azeră.
Noile confruntări militare dintre aceste două țări au izbucnit marți în urma mai multor săptămâni de tensiuni la graniță. Cele două state își dispută regiunea muntoasă separatistă azeră Nagorno Karabah, ce are o populație majoritar armeană.
Această regiune s-a desprins prin secesiune din Azerbaidjan la căderea URSS şi a fost cauza unui prim război în anii ’90, conflict armat ce s-a soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.
Noile confruntări armate, ce au izbucnit marți, sunt cele mai puternice de la finalul războiului sângeros de șase săptămâni ce a avut loc în urmă cu aproape un an în zona disputată. Atunci, au murit peste 6.500 de oameni, iar Armenia a cedat Azerbaidjanului mai multe regiuni din jurul Nagorno Karabah.
Noile violențe dintre Armenia și Azarbaidjan au izbucnit în ciuda prezenței în această regiune a unor militari din cadrul unei forţe ruse de menţinere a păcii, ce a fost desfăşurată în noiembrie 2020, în cadrul unui armistiţiu negociat de către președintele rus Vladimir Putin pentru oprirea războiului de anul trecut.
Oficialii Armeniei au anunțat marți că a fost încheiat un nou armistițiu mediat de Rusia. Anunțul a fost făcut în urma unei convorbiri telefonice dintre ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu și omologii săi armean şi azer. O
Conform armatei ruse, Serghei Şoigu a îndemnat cele două părţi implicate în conflictul armat să încheie acțiunile ce provoacă ”o escaladare a tensiunilor”. În plus, președintele rus Vladimir Putin a vorbit la telefon, marţi seară, cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian.
De asemenea, președintele Consiliului European Charles Michel a vorbit la telefon cu liderii armean şi azer, pe care i-a îndemnat la o ”dezescaladare urgentă”. Armenia și Azerbaidjan se acuză reciproc de izbucnirea acestui nou conflict armat.
Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a acuzat marți că a avut loc o ”agresiune” împotriva teritoriului suveran armean, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Securităţii Naţionale. Secretarul Consiliului, Armen Grigorian, a anunţat că Armenia, membră a unei alianţe ce este condusă de Moscova, a cerut ajutorul Rusiei.
La rândul său, Azerbaidjanul a denunţat o ”provocare de mare amploare”. Oficialii acestei țări au acuzat că Armenia a atacat poziţii din districtele Kalbajar şi Latchin, aflate la vest de Nagorno Karabah, ce au fost retrocedate anul trecut Azerbaidjanului de către Armenia.