Bilanțul infectărilor elevilor și preșcolarilor în 10 zile de la startul anului școlar. Sunt și aproape 1200 de angajați în învățământ confirmați pozitiv

Ioana Bucur, Adrian Dumitru 22.09.2021, 20:05
Bilanțul infectărilor elevilor și preșcolarilor în 10 zile de la startul anului școlar. Sunt și aproape 1200 de angajați în învățământ confirmați pozitiv

Școala a început cu prezență fizică, în aproape toată țara, însă valul patru al pandemiei schimbă situația de la o zi la alta. Care este bilanțul infectărilor elevilor și preșcolarilor în 10 zile de la startul anului școlar.

Școala se mută în online? Cum arată bilanțul infectărilor elevilor și preșcolarilor, la nici două săptămâni de la deschiderea noului an școlar

Un comunicat transmis de Ministerul Educației arată că școala a trecut în online pentru 2.749 de clase sau grupe, ca urmare a numărului ridicat de cazuri confirmate de Covid-19. Numărul copiilor aflați în această situație ajunge la 69.301, ceea ce înseamnă 2,36% din total.

La doar 10 zile de la debutul noului an școlar, au fost depistați pozitiv pentru SARS-CoV-2 3.362 de elevi și preșcolari, în timp ce 1.192 de angajați din învățământ au fost confirmați cu Covid-19.

„În a 10-a zi de la începerea cursurilor cu prezență fizică față în față, conform raportărilor centralizate la nivel national de către Ministerul Educatiei, situația epidemiologică din mediul școlar este următoarea :

• Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 3.362 (peste 1/1.000 în rândul elevilor);
• Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 1.192 de persoane (peste 4/1.000 în rândul personalului din învățământ);
• Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 2.749;
• Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 69.301 (2,36%)”, a transmis Ministerul Educației.

Autoritățile au precizat că, având în vedere faptul că perioada de incubație a virusului este de maximum 14 zile, cel mai multe infectări confirmate au avut loc, cel mai probabil, în ultimele zile ale vacanței de vară, nefiind determinate de revenirea la școală cu prezență fizică.

„Avand in vedere ca perioada de incubatie este de maximum 14 zile, precizam ca cea mai mare parte a acestor infectări confirmate a fost determinata de activitățile din ultimele zile ale vacantei de vara, anterior începerii școlii cu prezenta fizica, precum și de orice alte activități in care regulile de protectie sanitara nu se respecta la fel de riguros precum in scoli.

Următoarea raportare va fi comunicată public miercuri, 29 septembrie 2021”, se arată în informarea Ministerului Educației.

Bilanțul infectărilor elevilor și preșcolarilor în 10 zile de la startul anului școlar
Școală în online pentruu mii de elevi din România. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cum putem evita transformarea școlilor în focare de Covid-19

Întrebat ce măsuri ar trebui luate astfel încât şcolile să nu devină focare de COVID-19, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că „în momentul de faţă, sunt trei lucruri pe care putem să le facem ca să ajungem la această situaţie, care să limiteze, pentru că nu se poate evita total, în mod evident, răspândirea infecţiei şi în unităţile şcolare”, iar unul dintre ele este testarea elevilor.

„Testarea măcar o dată pe săptămână a copiilor în şcoală, care ar detecta precoce anumite cazuri de infecţie şi lucrul ăsta trebuie organizat de către Ministerul Educaţiei.

Nu trebuie să ne gândim la lucruri extrem de birocratice, dimpotrivă, trebuie să fie o testare de screening, adică de depistare, care ulterior, dacă de exemplu un test este pozitiv, poate fi confirmată într-un laborator, nu e nici un fel de problemă, dar lucrul ăsta trebuia organizat în timpul verii, acum până îl organizăm, se termină valul pandemic”, a declarat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...