Bilanț îngrijorător. Cinci morți și șapte răniți după ce Rusia a lansat 81 de rachete împotriva Ucrainei

Elena Avramescu 09.03.2023, 14:39
Bilanț îngrijorător. Cinci morți și șapte răniți după ce Rusia a lansat 81 de rachete împotriva Ucrainei

La mai bine de un an de la începutul războiului, Rusia a lansat un nou atac cu rachete şi drone în noaptea de miercuri spre joi în Ucraina, mai ales în principal asupra Harkovului și Kievului. În plus, trupele ucrainene au respins asalturile înverşunate asupra oraşului Bahmut, asediat de ruși încă din august anul trecut, relatează Agerpres, care citează agenții de presă internațională și mass-media ucraineană.

81 de rachete, lansate de Rusia împotriva Ucrainei

Cu doar o seară în urmă, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, a precizat pe contul său de Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Potrivit lui Zalujnîi, apărarea antiaeriană a doborât 34 dintre rachetele lansate de ruși, precum şi patru din cele opt drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană.

Atacul, primul de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, în care Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră, a vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei, notează Agerpres.

În plus, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a subliniat într-o intervenție la pentru postul de televiziune Kanal 24 că este pentru prima oară când Rusia a utilizat atât de multe rachete hipersonice Kinjal (şase) într-un atac asupra Ucrainei.

Rusia și-a trimis rachetele într-o altă țară. Provocare militară fără precedent
Racheta lansata de armata rusa

În urmă cu mai multe ore, la Kiev, capitala Ucrainei, sirenele de alarmă aeriană au răsunat timp de şapte ore. Sistemul de apărare antiaeriană a reuşit să doboare rachetele lansate, chiar și dronele Shahed. Totuşi, o rachetă balistică Kinjal a lovit un obiectiv de infrastructură civilă, potrivit Kanal 24.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că mai multe explozii s-au auzit în sudul şi apoi în vestul oraşului, unde cel puţin două persoane au fost rănite. În plus, cinci mașini au ars aproape complet, iar alte 15 au fost avariate. Joi dimineața, în jur de 40% din locuitorii Kievului nu aveau căldură, potrivit administraţiei militare a capitalei Ucrainei.

Se pare că rachetele ruseşti au lovit mai multe ţinte, de la Jîtomir, Vinniţa şi Rivne până la Dnipro şi Poltava, unde au existat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi victime umane, iar la Liov, patru persoane, dintre care doi bărbaţi şi două femei, au fost ucise de o rachetă rusească care a dărâmat trei case.

„Dărâmăturile se îndepărtează, alte persoane s-ar putea afla dedesubt”, a anunțat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki.

„Inamicul a lansat 15 atacuri asupra oraşului şi regiunii”, a precizat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinehubov.

În decursul iernii trecute, milioane de ucraineni au suferit din cauza penelor de curent periodice provocate de bombardamentele ruseşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...