Biden lansează un avertisment dur de tip „Armagedon” la amenințările nucleare ale lui Putin

Mihnea Tălău 07.10.2022, 08:10
Biden lansează un avertisment dur de tip „Armagedon” la amenințările nucleare ale lui Putin

Președintele american Joe Biden a lansat joi un avertisment dur cu privire la pericolele din spatele amenințărilor cu arme nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin.

Prea multă ușurință în a vorbi despre Armaghedon

„Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu utilizarea (unei) arme nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care merg”, a avertizat Biden în timpul remarcilor făcute la o strângere de fonduri democrată din New York, unde a fost prezentat de James Murdoch, fiul cel mic al magnatului media Rupert Murdoch,.

El a adăugat: „Nu cred că există capacitatea de a (folosi) cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la Armagedon”.

Este surprinzător că președintele vorbește atât de sincer și invocă Armaghedonul, în special la o strângere de fonduri, în timp ce consilierii săi, de la Consiliul Național de Securitate la Departamentul de Stat și până la Pentagon, au vorbit în termeni mult mai măsurați, spunând că iau în serios amenințările, dar că nu văd nicio mișcare în acest sens din partea Kremlinului.

„Încerc să-mi dau seama care este rampa de lansare a lui Putin? Unde găsește o cale de ieșire? Unde se găsește într-o poziție în care nu numai că nu-și pierde fața, ci pierde o putere semnificativă în Rusia?”, a declarat Biden în timpul evenimentului

Comentariile sale vin în contextul în care SUA analizează cum să răspundă la o serie de scenarii potențiale, inclusiv temerile că rușii ar putea folosi arme nucleare tactice, potrivit a trei surse informate cu privire la cele mai recente informații și raportate anterior de CNN.

Vladimir Putin, pregătit pentru un război nuclear

Oficialii au avertizat încă de joi că SUA nu au detectat pregătiri pentru un atac nuclear. Cu toate acestea, experții le consideră ca fiind opțiuni potențiale pentru care SUA trebuie să se pregătească pe măsură ce invazia Rusiei se clatină și Moscova anexează mai mult teritoriu ucrainean.

„Acest zornăit de săbii nucleare este nesăbuit și iresponsabil. Așa cum am mai menționat, în acest stadiu, nu avem nicio informație care să ne determine să ne schimbăm postura de descurajare strategică și nu evaluăm că președintele Putin a luat decizia de a folosi arme nucleare în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Lumea este cel mai aproape de o criză nucleară din anii ’60 încoace

În urma declarațiilor lui Biden, oficialii au subliniat că nu au văzut nicio schimbare în ceea ce privește poziția nucleară a Rusiei.

Un oficial american a declarat că, în ciuda avertismentului lui Biden că lumea este cel mai aproape de o criză nucleară din anii ’60 încoace, ei nu au văzut deocamdată nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei. Declarația de marți a secretarului de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit căreia nu a existat niciun indiciu privind o schimbare a poziției Rusiei și, prin urmare, nicio schimbare a poziției SUA, rămâne valabilă, a declarat oficialul.

Un oficial guvernamental american de rang înalt și-a exprimat surprinderea față de remarcile președintelui, spunând că nu există semne evidente de escaladare a amenințării din partea Rusiei.

Vinerea trecută, în cadrul unei ceremonii în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, Putin a declarat că Rusia va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a apăra zonele, adăugând că SUA au „creat un precedent” pentru atacuri nucleare în bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din al Doilea Război Mondial.

„Avem un tip pe care îl cunosc destul de bine. El nu glumește când vorbește despre o potențială utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata sa este, s-ar putea spune, semnificativ neperformantă.”a spus Biden despre Putin.

 

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...