Bicarbonatul de sodiu, soluția perfectă pentru a-ți curăța încălțămintea. Cum trebuie procedat

Mirabela Vasile 10.09.2020, 13:04
Bicarbonatul de sodiu, soluția perfectă pentru a-ți curăța încălțămintea. Cum trebuie procedat

Există o soluție foarte simplă pentru a-ți curăța încălțăminea chiar dacă nu dorești să îți pui adidașii în mașina de spălat de teama de a nu se deterioriza. Totuși, există rezolvări diverse pentru a le reda culoarea. Dacă ai teniși, adidași sau pantofi albi care se murdăresc ușor ai nevoie doar de bicarbonat de sodiu și apă.

Beneficiile neștiute ale bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu îl găsim în orice bucătărie și este eficient pentru curățarea oalelor, cratițelor dar și a tacâmurilor, însă este bun și pentru articolele vestimentare precum adidașii. Rețeta este foarte simplă: se pun două linguri de bicarbonat de sodiu, în 60 de mililitri de oțet și se amestecă apoi cu 50 ml de apă. Pasta se aplică apoi pe periuța de dinți, iar apoi tot ce trebuie să faci este să freci bine suprafețele murdare. În scurt timp petele și grăsimea vor dispărea.

Sunt folosite și alte metode de curățare a pantofilor precum utilizarea acetonei, pastei de dinți sau a apei oxigenate. Unele pete de pe încălțăminte pot fi foarte ușor de îndepărtat și se poate folosi chiar și alcoolul sanitar, mai ales că acesta dezinfectează bine suprafețele.

Beneficiile nestiute ale bicarbonatului
Beneficiile nestiute ale bicarbonatului

Alcoolul sanitar, perfect pentru petele de iarbă de pe încălțăminte

Alcoolul sanitar este soluția perfectă mai ales pentru eliminarea petelor de iarbă de pe încălțăminte. După ce freci cu un burete îmbibat cu spirt sanitar, apoi se curăță suprafața cu săpun și apă călduță. Apa oxigenată este recomandată în special pentru pantofii murdăriți cu coloranții din diferite mâncăruri sau sucuri. Și petele de bere, whiskey sau vin pot fi îndepărtate cu ajutorul apei oxigenate.

Pasta de dinți este soluția bună atunci când ai pantofii îmbibați cu grăsime sau resturi alimentare lipicioase, gelatină ori gumă de mestecat. Tot ce trebuie să faci este să aplici puțină pastă de dinți albă pe periuță și apoi să freci bine pantofii pe care vrei să îi cureți.

Un alt lucru surprinzător este că bicarbonatul de sodiu ar putea crește rezistența la efort

Conform specialiștilor, bicarbonatul de sodiu crește capacitatea de tamponare extracelulară, având efecte benefice în eforturi susţinute, de mare intensitate.

„Bicarbonatul de sodiu se ia în doză unică, de 0,2-0,4 g/kgcorp, dizolvat în 300-400 ml de apă, cu 60-150 de minute înainte de efort”, spune dr. Şerban Damian, specialist în Nutriţie Sportivă.

Bicarbonatul de sodiu este bun și la îmbunătăţirea performanţei cu aproximativ 2% în sprinturi de mare intensitate, cu durata în jur de 60 de secunde, dar cu toate acestea eficienţa scade atunci când durata efortului depăşeşte 10 minute.

Urmăriți Impact.ro și pe