Editorial Alin Buzărin

Bezna minții în țara Orașului Lumină

Alin Buzărin 28.07.2022, 17:05
Bezna minții în țara Orașului Lumină

Doamna Amelie Oudea-Castera e urmașa Roxanei Mărăcineanu, în sensul că-i succede în fotoliul ministerial al sportului înotătoarei cu origini românești. Dar noua doamnă ministru are preocupări mult mai înălțătoare decât predecesoarea sa cu sânge românesc. Pe madame Amelie o mistuie chestiuni mult mai serioase decât niște amărâte de medalii obținute de sportivii francezi. O preocupă Planeta, să ne fie clar și să vă fie clar!

”Marile probleme”, plus Greta, Tanczos, Amelie…

Știm, scad resursele de apă, acum e cad, la iarnă va fi frig. Cu certitudine la noapte va fi întuneric, iar mâine dimineață se va lumina din nou. Câtedată e secetă, alteori plouă, după iarnă vine primăvara, iar după vară vine toamna. Cu toate acestea, dacă nu vibrăm la ”marile probleme care confruntă omenirea”, dacă nu ne pasă clipă de clipă de stratul de ozon, n-avem cum să facem parte dintre ”mințile luminate” contemporane. Rămânem niște înapoiați, care nu pricep nimic din ceea ce se întâmplă.

La modă e delirul ecologist, cu micuța suedeză Greta Thunberg pe post de militantă care-l ceartă pe Trump (nu și pe Biden) și cu Tanczos Barna, ministrul Mediului de la noi, care glosează globalizant despre deșertificare și ne dă exemplu pajiștea din fața propriei sale case, pe care a lăsat-o să se îngălbenească, pradă pârjolului, nobilul său sacrificiu ridicând, fără îndoială, cu o milionime de micron nivelul Oceanului Planetar.

Mbappe, Messi si celelalte vedete ale lui PSG nu vor mai vedea lumina nocturnei, dupa opinia ministrului francez

Messi și Mbappe, de la prânz!

Doamna Amelie, înțelegând perfect ce se întâmplă, vrând să-i facă pe plac lui Macron fără ca acesta să i-o fi cerut, opintește să salveze resursele Terrei nemaiprogramând de la iarnă încolo evenimente sportive pe teritoriul Franței decât la lumina zilei! Cu alte cuvinte, campioana mondială la fotbal își va disputa meciurile acasă la prânz (se știe că la Paris, iarna, la 4 și jumătate după-amiaza e deja beznă), Messi și Mbappe vor evolua și ei la lumina zilei, la fel naționala de rugby. Gata cu nocturnele, dragi francezi! Dacă nu știați, pe vremuri exista un român cam diliu, Ceaușescu, econom și el din cale-afară, care le stingea programatic lumina compatrioților săi! Întoarceți-vă în timp, așadar!

Cine știe, poate că Macron e receptiv și extinde peste toate activitățile din Franța strălucita propunere a lui madame Amelie! Moulin Rouge să se închidă la patru după-amiaza și apoi să fie cufundat în întuneic, pe Tour Eiffel să nu mai pâlpâie niciun bec, Arcul de Triumf și Champs Elysee să fie cuprinse de beznă, iar pentru plimbările cu vaporașul pe Senna turiștii să fie dotați cu lanterne de buzunar, dar și cu chibrituri. Dacă atâtea milenii pe care noi le-am considerat de civilizație, ne duc înapoi la opaiț, iar Planeta îi aplaudă frenetic pe fanaticii ecologiști, înseamnă că tot ceea ce am considerat a fi evoluție și progres n-a fost decât o amăgire. Biata omenire, pe mâinile cui a putut să încapă! Greta Thunberg țipând isteric, Tanczos Barna cu furtunul înfundat și doamna Amelie băjbăind pe întuneric și predinzând că a dibuit civilizația. A dat de ea în bezna minții!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...