Benzina ar putea ajunge sub 7,5 lei pe litru. Prețul barilului de petrol a scăzut din nou

Andra Daoud 15.03.2022, 23:04
Benzina ar putea ajunge sub 7,5 lei pe litru. Prețul barilului de petrol a scăzut din nou

La mai puțin de o săptămână de la isteria din benzinării, prețul petrolului a scăzut din nou. Acest lucru poate determina o ieftinire a carburanților în perioada următoare, potrivit specialiștilor. Astfel că se așteaptă ca prețul benzinei și al motorinei să scadă cu câteva zeci de bani, ajungând chiar sub 7,5 lei pe litru.

Benzina ar putea ajunge sub 7,5 lei pe litru

Cotația la Bursă a petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 20%, la mai puțin de o săptămână de când românii au făcut cozi kilometrice la pompe, de teama scumpirilor. Așa se face că prețurile benzinei și motorinei ar putea să scadă în următoarea perioadă chiar sub pragul de 7,5 lei pe litru. Carburanții standard s-au comercializat marți cu prețuri cuprinse între 7,85 lei și 8,28 lei pe litru.

Chiar dacă prețul petrolului a scăzut, acest lucru nu s-a văzut la pompe. Ieftinirea carburantului nu se vede imediat, pentru că este luat în calcul tariful pe mai multe zile. Media săptămânii trecute a prețului barilului de petrol a fost de 110 dolari. În cursul zilei de marți, prețul a coborât sub 100 de dolari.

Dacă valoarea se menține, atunci am putea vedea la pompe prețuri la combustibil de 7,5 – 7,6 lei pe litru, însă abia săptămâna viitoare. Nu este însă obligatoriu ca benzina să se ieftinească dacă a scăzut prețul barilului de petrol, spun experții.

Benzina ar putea ajunge sub 7,5 lei pe litru. Prețul barilului de petrol a scăzut din nou
Prețul barilului de petrol a scăzut din nou

Reacţia preţului la pompă este întârziată cu câteva zile, cu aproximativ o săptămână. Acum, scăderea de astăzi a barilului, dacă s-ar menţine câteva zile, ar trebui să se reflecte la pompă cam peste o săptămână.

Dacă barilul se menţine în jurul a 100 de dolari, atunci săptămâna viitoare am putea vedea şi preţuri de 7,5 lei, 7,6 lei. Asta ar trebui să se vadă la pompă cam peste o săptămână. Dacă mai scade, cu atât mai bine. Scade şi preţul la pompă mai încolo. Preţurile oscilează.”, a explicat consultantul Cristian Tudorescu, potrivit Observator.

Românii pot verifica online prețul benzinei și al motorinei

După isteria creată săptămâna trecută, pe fondul unor zvonuri care au circulat în spațiul public, autoritățile au pus la dispoziția cetățenilor un serviciu care le permite să verifice prețul combustibilului în orice zonă din țară. Monitorul Prețurilor poate fi accesat din browser sau din aplicație, și funcționează pentru orice sistem de operare pe mobil.

Utilizatorii trebuie să aleagă o localitate, o zonă sau un traseu și să înceapă căutarea. Serviciul le va afișa prețurile actualizate la zi pentru benzină standard și premium, motorină standard și premium și GPL.

Urmăriți Impact.ro și pe