Benone Sinulescu a murit la 84 de ani. Tragedie uriașă în muzica populară românească

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 18.11.2021, 15:48

Benone Sinulescu a murit la 84 de ani. A fost decorat de două ori, a scos 26 de albume în carieră, a cucerit inimile multor români cu muzica lui, precum și cu firea sa optimistă, dar în viața sa personală a avut parte de câteva momente dificile.

Unde îi plăcea lui Benone Sinulescu să stea în copilărie

Născut la data de 24 mai 1937 într-o familie muncitoare, Benone Sinulescu și-a descoperit dragostea pentru muzică încă de când era copil. Micului artist îi plăcea să cânte cocoțat într-un copac, acolo unde credea că putea atrage atenția întregii lumi. A cântat în corul bisericii, la Denii și la Prohod. De altfel, avea și de unde să moștenească talentul. Tatăl său avea o voce deosebită.

După ce a terminat școala elementară în Siriu, Benone Sinulescu a devenit solistul școlii din Pleșcoi, precum și dirijorul corului. La vârsta de 12 sau 13 ani, știa deja pe de rost melodii cântate de Maria Tănase, Ioana Radu, Maria Lătărețu și Ion Luican. Tot elev fiind, la Școala Medii Tehnice din Buzău, a început să cânte la stația de amplificare a orașului, iar unul dintre primele melodii pe care le-a interpretat a fost ”De la moară până la gară” a Ioanei Radu.

Benone Sinulescu a murit la 84 de ani
Benone Sinulescu

Obstacolul de necrezut pe care l-a înfruntat Benone Sinulescu la începutul carierei sale

Benone Sinulescu n-a dus lipsă de ambiție. Parcursul său în muzică ar fi putut să fie curmat de o experiență neplăcută pe care a avut-o când era încă un copil. A mers în București să dea examen la Școala Specială de Muzică, dar n-a intrat din prima. Abia la o următoare încercare a reușit.

De acolo, Benone Sinulescu a mers în linie dreaptă în cariera sa muzicală. La doar 18 ani înregistra melodiile ”Străina mamei, străină”, ”La Lenuța sub cerdac” și ”În munții Buzăului”. Cu ansamblul ”Ciocârlia” reputația sa a ajuns la un alt nivel. Au început și concertele, atât în țară, cât și în străinătate. La un moment dat, a colaborat cu orchestra ”Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat ”George Enescu”, în cadrul căruia a făcut un dialog muzical cu Irina Loghin.

Ce îi cânta Benone Sinulescu lui Nicolae Ceaușescu. Artistul a susținut un concert în Coreea de Nord

În timpul regimului comunist, Benone Sinulescu a cântat pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu, Leonid Brejnev, Nikita Sergheevici Hrușciov și alții. În plus, el a susținut un concert ca invitat în Coreea comunistă, la aniversarea de 80 de ani a fostului președinte Kim Ir Sen. Artistul a interpretat atunci și o melodie în coreeană pentru mama dictatorului.

În țară, lui Nicolae Ceaușescu îi plăcea în mod deosebit să îl asculte pe Benone Sinulescu cântând melodia ”Radu Mamii”. ”Pentru cei care nu știu, «Radu mamii» are foarte multe strofe, pe care Ceaușescu le știa. Varianta cunoscută de marele public este cu mult mai scurtă”, spunea artistul, care mai apoi s-a concentrat pe muzica dance cu influențe folclorice și a colaborat cu Ro-Mania.

Cum a cunoscut-o Benone Sinulescu pe soția lui

Dacă în carieră a avut parte de un succes extraordinar, în viața personală Benone Sinulescu a trecut prin câteva momente dificile. După ce în tinerețe femeile frumoase au roit în jurul lui, cântărețul s-a căsătorit abia după ce a împlinit vârsta de 40 de ani, în urmă cu patru decenii.

”Ne-am luat în 1981. Responsabilă de relația noastră este regretata Ileana Sărăroiu. Ea ne-a făcut cunoștință, ea ne-a «nenorocit» De fapt, noi ne-am cunoscut în casa ei. Un an de zile am vorbit la telefon și mi-am dat seama că ea este femeia potrivită să stea lângă mine, o ardeleancă gospodină și aprigă. Este un om bun, eu sunt mai al dracului! Ne înțelegem bine, ne iubim, ne tachinăm, dar am mare încredere în ea, pentru că soția mea este cel mai bun critic al meu. Țin cont de tot ce îmi spune! Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot pe ea aș alege-o”, spunea Benone Sinulescu.

Benone Sinulescu, momente dificile în viața personală

Nea Beni nu a avut copii. Din acest punct de vedere, artistul a trecut prin niște momente dificile, pentru că soția sa a pierdut câteva sarcini. Pe de altă parte, cântărețul a povestit că de-a lungul timpului au tot venit la el femei care au pretins că au copii cu el sau chiar și câte un băiat care îi spunea că a aflat de la mama sa că este fiul lui Benone Sinulescu.

Cântărețul a fost decorat în decembrie 1967, când i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a ”pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”. Apoi, în 2002, președintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a conferit Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, ”pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. Tot Iliescu i-a conferit în 2004 lui Benone Sinulescu și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...