Beneficiul pe care îl au românii care îşi duc copiii la vaccinare. Angajatorii nu îi pot refuza

Nicu Stan 24.01.2022, 20:09
Beneficiul pe care îl au românii care îşi duc copiii la vaccinare. Angajatorii nu îi pot refuza

Beneficiul pe care îl au românii care îşi duc copiii la vaccinare. Angajatorii nu îi pot refuza, întrucât este stabilit prin lege. Începând de miercuri, 26 ianuarie 2022, debutează vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Potrivit legilor în vigoare, dacă cei mici se vaccinează în timpul săptămânii, vor primi scutire de la școală.

Ce beneficiu au românii care îşi însoțesc copiii la vaccinare. Angajatorii nu pot refuza

Miercuri, 26 ianuarie 2022 începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Astfel, conform legii, elevii care se vaccinează vor beneficia de scutire de la școală dacă se vor vaccina în timpul săptămânii.

De asemenea, așa cum adulții au dreptul la câte o zi liberă plătită atunci când se vaccinează, la fel vor primi și pentru a-și însoți copiii cu vârste de până la 18 ani, o zi pentru fiecare doză.

Parintii care isi insotesc copiii la vaccin pot beneficia de o zi libera platita
Parintii care isi insotesc copiii la vaccin pot beneficia de o zi libera platita

Doar un singur părinte are dreptul la liber

Prevederea este menționată în legea 221/2021 și arată că doar un singur părinte va putea să-și ia acest liber plătit și strict pentru ziua în care are loc administrarea vaccinului, informează avocatnet.ro.

De asemenea, trebuie menționat că în cazul vaccinării la adulți, liberul solicitat nu trebuie să coincidă neapărat cu ziua în care se vaccinează.

Ce trebuie să facă celălalt părinte

Ziua liberă pentru vaccinarea copilului/elevului se acordă în baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe proprie răspundere a celuilalt părinte, conform căreia nu va solicita la rândul lui zi liberă.

Astfel, angajatorul nu poate refuza cererea salariatului, însă acesta trebuie să fie informat dinainte. De asemenea, zilele libere pentru vaccinare, indiferent dacă sunt luate pentru sine sau pentru însoțirea copilului, nu afectează numărul de zile de concediu pe care angajatul le are în fiecare an.

Cum este vaccinul pentru copiii de 5-11 ani

În țara noastră, vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început la data de 2 iunie 2021. Vaccinul folosit este Pfizer, cu administrare în două doze, la un interval de 21 de zile. Vaccinarea copiilor de 5-11 ani va începe din 26 ianuarie, părinții având deja posibilitatea să facă programări pe platforma de vaccinare.

Pentru această categorie de vârstă, vaccinul de la Pfizer are o concentrație de trei ori mai mică. Potivit rezumatului caracteristicilor vaccinului, dacă se inițiază vaccinarea la copiii cu vârsta de 11 ani și 11 luni, se administrează doza pediatrică atât la prima doză, cât și la doza a doua, chiar dacă între timp copilul împlinește vârsta de 12 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe