Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții cu variola maimuței, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână. Autoritățile sanitare belgiene au luat decizia vineri, potrivit presei belgiene. Cazurile de contact cu variola maimuței nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenți, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile.
Variola maimuță este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și o durere de cap. Variola maimuță este mai puțin mortală decât variola, cu o rată a mortalității sub 4%, dar experții sunt îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii dincolo de Africa, unde circulă de obicei.
Institutul Belgian de Medicină Tropicală a declarat că riscul unui focar mai mare în țară este scăzut, potrivit cotidianului belgian Le Soir.
Sâmbătă, microbiologul Emmanuel André, care se ocupă de laboratorul național de referință pentru COVID-19 din Belgia, a postat pe Twitter că un al patrulea caz de variolă a maimuței a fost confirmat în țară.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Acest pacient este tratat în Valonia și este legat de evenimentul de la Anvers în care au fost infectate alte două persoane”, a scris el, referindu-se la un festival din orașul-port care a avut loc în mai, potrivit politico.eu.
Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că au fost 92 de cazuri confirmate în 12 țări diferite, 28 de cazuri suspecte fiind investigate. Au fost confirmate cazuri de variola a maimuțelor în Regatul Unit, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.
În Marea Britanie, consilierul medical șef la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, Susan Hopkins, a declarat duminică pentru BBC că „detectau mai multe cazuri zilnic” de variola maimuțelor. Secretarul pentru Educație, Nadhim Zahawi, a spus că guvernul o ia „foarte, foarte în serios”.
Virusul variolei maimuțelor (MPXV) este un virus zoonotic care circulă într-un rezervor animal încă neidentificat din Africa, oamenii și primatele fiind considerate gazde incidentale. Virusul aparține aceluiași gen ca și virusul variolei, care provoacă variola, și prezintă o prezentare similară a unui prodrom febril și a unei erupții cutanate caracteristice. A fost raportată o rată a letalității de până la 10% la copii, dar este mult mai mică la adulți.
Deși MPXV este de obicei restrâns la focare mici în părți îndepărtate ale țărilor din Africa Centrală și de Vest, cu cazuri în altă parte legate în mare parte de călătoriile în Africa, mai multe cazuri de virus al variolei maimuțelor sunt detectate recent și din ce în ce mai mult în întreaga lume: Regatul Unit, Portugalia, Spania, Suedia, Italia, Canada, Belgia, Australia, Franța, Germania și SUA). Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la creșterea transmiterii de la om la om și necesită o investigare urgentă a cauzelor care stau la bază.
Aici raportăm genomul aproape complet al unui caz masculin de 30 de ani din Belgia cu istoric de călătorie la Lisabona, Portugalia, care s-a prezentat la clinica ITM ITS pe 13 mai cu papule perianale și adenopatie inghinală dureroasă de 1 cm bilateral. Partenerul lui de atunci a dezvoltat simptome similare.