Belgia, decizie radicală pentru lucrătorii nevaccinați din sistemul medical. Ce se va întâmpla în aprilie 2022

Iancu Andreea 09.11.2021, 20:15
Belgia, decizie radicală pentru lucrătorii nevaccinați din sistemul medical. Ce se va întâmpla în aprilie 2022

Un proiect de lege s-ar putea transforma într-o decizie radicală pentru lucrătorii nevaccinați din sistemul medical din Belgia. Guvernul din regiune a demarat deja o serie de proceduri care ar putea aduce schimbări importante chiar începând cu luna aprilie 2022. Ministrul sănătății, susţinut de Comitetul de consultare privind combaterea pandemiei de coronavirus, ar putea să reușească cu această inițiativă.

Decizia care îi privește pe lucrătorii nevaccinați din sistemul medical din Belgia

Guvernul belgian a început o serie de proceduri care privesc retragerea de licențe pentru lucrătorii nevaccinați din sistemul medical din regiune, dacă aceștia nu se vor vaccina împotriva Covid-19 până la data de 1 aprilie 2022. Proiectul de lege a fost lansat de către ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, şi a fost susţinut de Comitetul de consultare privind combaterea pandemiei de coronavirus. Tot marți, guvernul britanic a anunțat că se introduce vaccinarea obligatorie anti-Covid pentru personalul medical din Anglia.

Legea ar putea fi votată la finalul acestui an sau chiar la începutul anului viitor. În cazul în care vaccinarea împotriva Covid-19 va fi refuzată, lucrătorii sanitari nu își vor mai putea exercita profesia. Astfel, atât medicii, cât și asistenții, infirmierii și paramedicii, dar și angajații din echipele de salvare ori farmaciștii, vor fi afectați de această decizie. Oficialul belgian din Sănătate a subliniat că imunizarea este importantă pentru ca fiecare să se poată proteja pe sine și pe pacienți.

Aprobarea unei legi de acest tip va trimite „un semnal puternic”, că nu mai rămâne mult timp la dispoziţie pentru a te vaccina, dacă o persoană doreşte să lucreze într-o profesie medicală, a declarat ministrul Vandenbroucke, în faţa unei comisii parlamentare.

Decizie importantă pentru lucrătorii nevaccinați din sistemul medical din Belgia
Schimbări importante, anunțate în sistemul medical belgian

Belgia se confruntă cu un număr ridicat de infectări și pacienți la ATI

Conform datelor recente, publicate de Institutul pentru sănătate publică Sciensano din Belgia, statul cu 11,4 milioane de locuitori, a raportat peste 4.000 de pacienţi cu Covid-19 internați în spital, dintre care mai bine de 400 se află în Terapie Intensivă.

Numărul mediu al spitalizărilor din perioada 30 octombrie – 5 noiembrie a fost de aproximativ 184 de persoane, cifră care a urcat cu 21 de persoane față de perioada anterioară. Totodată, aproximativ 7.800 de persoane s-au infectat zilnic în ultima perioadă. Creșterea este cu 4% mai mare față de săptămâna anterioară. De asemenea, în privința deceselor, rata se menține la aproape 20 pe zi, asemănătoare cu cea din ultimele săptămâni.

Situația vaccinării în Belgia

În privința imunizării, până pe 2 noiembrie, aproximativ 75,6% dintre adulţii din Belgia au primit cel puţin o doză de vaccin. De asemenea, 74,4% dintre belgieni sunt vaccinați cu schemă completă. Însă, la fel ca și în țara noastră, există diferențe mari la nivel de regiuni. Astfel, 80% dintre cetățeni s-au imunizat în Flandra, 69,2% în Valonia şi 55,2% la Bruxelles.

Cum s-a adaptat băiatul Flaviei Mihășan la grădiniță
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...