Beijingul, apel urgent către milioane de oameni pe fondul amenințării epidemiei de COVID

Elena Avramescu 23.05.2022, 09:30
Beijingul, apel urgent către milioane de oameni pe fondul amenințării epidemiei de COVID

Autoritățile de la Beijing au extins îndrumările privind munca de la domiciliu pentru mulți dintre cei 22 de milioane de rezidenți ai săi pentru a opri un focar persistent de COVID-19, în timp ce Shanghai a desfășurat mai multe teste și restricții pentru a-și păstra statutul de „zero COVID” câștigat cu greu după două luni de izolare.

Beijingul cere rezidenților să apeleze la munca de la domiciliu pentru a evita răspândirea epidemiei de Covid

Luni, capitala chineză a raportat că au fost detectate 99 de cazuri noi pe 22 mai, în creștere față de 61 în ziua precedentă, cel mai mare număr zilnic de până acum în timpul unui focar de o lună, care a înregistrat în mod constant zeci de noi infecții în fiecare zi.

În Shanghai, mai puțin de 600 de cazuri zilnice au fost raportate pentru 22 mai, fără niciunul în afara zonelor de carantină, așa cum a fost cazul în cea mai mare parte a săptămânii trecute.

Analiștii de la Gavekal Dragonomics au estimat săptămâna trecută că mai puțin de 5% dintre orașele chineze raportau infecții, în scădere față de un sfert de la sfârșitul lunii martie, într-un focar de COVID care a afectat creșterea în locul nr. 2 economie. Dar vigilența și îngrijorarea rămân acute în Shanghai și în capitală.

Deși nu au existat noi anunțuri privind închiderea zonelor în Beijing, cinci dintre cele 16 districte ale orașului i-au sfătuit pe rezidenți să lucreze de acasă și să evite adunările. Cei care trebuie să meargă la muncă ar trebui să aibă un rezultat negativ la un test PCR efectuat în termen de 48 de ore și nu trebuie să se abată de la naveta acasă la serviciu.

„Prevenirea și controlul epidemiei din oraș se află într-un moment critic. Un pas înainte și victoria este în vedere. Un pas înapoi și eforturile anterioare ar fi irosite”, a postat districtul Tongzhou din Beijing pe contul său WeChat duminică seara, cerând locuitorilor care lucrează în alte cinci districte să-și facă treaba de acasă săptămâna aceasta.

După Shanghai și Beijingul este lovit de coronavirus. Restricții și testări în masă
Cazuri Covid Beijing

Beijingul a redus deja transportul public, a cerut unor centre comerciale și altor magazine și locuri să închidă și să sigileze clădirile în care au fost detectate noi cazuri.

Într-un complex rezidențial mare care nu se află sub ordine de izolare, rafturile au fost amenajate pentru livrări la intrare, potrivit rezidenților, alimentând îngrijorarea că au fost pregătite pentru controale mai stricte asupra mișcării.

Bordurile din Beijing, Shanghai și din alte părți ale Chinei lasă în urmă daune economice semnificative și perturbări lanțurilor globale de aprovizionare și comerțului internațional.

Varianta foarte transmisibilă Omicron a virusului descoperită pentru prima dată în orașul Wuhan la sfârșitul anului 2019 s-a dovedit greu de învins chiar și cu măsuri stricte care contrastează puternic reluarea vieții normale în alte părți ale lumii.

„Am fost loviți masiv. Chiar și în timpul focarului de la Wuhan am putea rămâne deschisi tot timpul”, a spus proprietarul unui magazin de proximitate, pe nume Sun, al cărui magazin din Beijing i s-a permis să funcționeze doar în timpul zilei, mai degrabă decât 24/7 ore.

În Shanghai, care a redeschis duminică peste 250 de rute de autobuz și o mică parte din sistemul său extins de metrou, multe orașe și districte au anunțat mai multe teste în masă pentru zilele următoare și au cerut rezidenților să nu părăsească complexurile lor.

Centrul comercial de 25 de milioane a permis mai multor persoane să-și părăsească casele pentru perioade scurte în ultima săptămână, dar, în general, intenționează să mențină cele mai multe restricții în vigoare luna aceasta, înainte de ridicarea blocării de două luni de la 1 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...