EXCLUSIV Bebelușa lui Nicolae va înmuia inima Principesei Margareta? Ce spun istoricii despre șansele ca micuța să devină prințesă

Alexandru Catalan 09.12.2020, 17:58

Bebelușa lui Nicolae. La trei ani de la moartea ultimului rege al României, Casa Regală pare a aluneca într-un con de umbră. Valul imens de simpatie populară, stârnit în decembrie 2017, odată cu vestea morţii Regelui Mihai, s-a estompat demult.

Bebelușa lui Nicolae va înmuia inima Principesei Margareta?

Actualul custode al Coroanei române, Principesa Margareta, cea care asigură şi conducerea Casei de România, are dificultăţi în a readuce în prim-plan chestiunea regalităţii într-o ţară apăsată încă de tarele comuniste, la mai bine de trei decenii de la răsturnarea, printr-o mişcare populară în care s-au înregistrat mii de morţi, a regimului condus de ultimul dictator local, Nicolae Ceauşescu.

Nicolae, nepotul Regelui Mihai, a avut încercări repetate de a-și recupera titlul de ”principe”, cu atât mai mult cu cât recent a devenit tătic de fetiță. Bebelușa va aduce oare pacea în familia regală? Istorici şi analişti politici fac declarații spectaculoase, pentru impact.ro, privind situația actuală a Casei Regale.

Stelian Tănase, analist politic: ”Ar trebui să se termine cu ”dihonia” care încă macină familia regală”

Bebelusa lui Nicolae va inmuia inima Principesei Margareta
Fostul Principe Nicolae, alături de soţia lui, Alina Maria, şi fiica lor, Maria Alexandra

Excluderea Prinţului Nicolae, cel mai cunoscut nepot al Regelui Mihai, din linia de succesiune, a lăsat un gust amar nu doar printre puţinii fani ai monarhiei, dar în general în rândul opiniei publice. Despre această situație, Stelian Tănase, scriitor şi analist politic, ne-a declarat: ”Ar trebui să se termine cu ”dihonia” care încă macină familia regală. Avem încă prezent un scandal nedemn de o casă regală. Sigur, istoria ne arată că au existat multe asemenea episoade, ba chiar şi mai dure, de genul asasinatelor, în care totul s-a rescris cu cuţitele pe masă.

Dar acum, poate mai mult ca oricum, trebuie să se pună capăt unei crize care a făcut foarte, foarte mult rău. E foarte uşor să cazi în ridicol şi să pară, din exterior cel puţin, că te baţi pe o chestie care nu există, fiindcă tronul în sine, forma monarhică, nu mai există, nu se mai aplică. Or, scopul ăsta trebuie să fie: reunirea familiei pentru a demonstra românilor că mai există şi altceva în lumea asta în care trăim. Un rege ştie să adune lumea în jurul său.

Personal, îmi doresc să trăiesc iar altfel ziua de 10 mai, şi nu mă refer aici la varianta de a petrece o jumătate de oră în curtea Palatului Elisabeta,  alături de alte câteva sute de români‘‘, a declarat el pentru impact.ro. Întrebat dacă principele Nicolae ar trebui reprimit în sânul Casei Regale, concluzia sa a fost una tranşantă: ‘‘Trebuie făcut pe dracu‘n patru ca lucrurile să se liniştească şi să arate ca o Casă Regală. Altfel, nu vom avea nici o şansă, nici noi, monarhiştii, nici Casa Regală în sine!”

Istoricul Filip Lucian Iorga crede că Nicolae ar trebui reprimit în Casa Regală: ”În viață trebuie să mai și iertăm!”

La rândul său, istoricul Filip Lucian Iorga crede că în acest moment tema monarhiei pare una închisă în România: ”Suntem pasionali, sentimentali, ne aprindem repede şi ne stingem la fel de repede. Fără un model, fără un om dăruit, va fi extrem de dificil ca monarhia noastră să supravieţuiască”. În opinia sa, România a ratat după 1990, în mai multe rânduri, şansa de a reveni la forma de guvernământ monarhică. ”O şansă ratată rămâne o şansă ratată. Atât şi nimic mai mult. Istoria nu se prea scrie cu şanse ratate. Ne rămâne modelul unui om care a ştiut, ca puţini alţii, să pună pe primul plan interesul celorlalţi, iar nu pe al său.

Şi care-şi iubea ţara cu patimă, aş putea spune, fără a folosi cuvinte mari. Ni se va mai naşte oare un asemenea lider? Din păcate, istoria nu lucrează cu ipoteze, ci doar cu fapte consumate şi oameni în carne şi oase”. Şi Filip Lucian Iorga e de părere că o eventual decizie de reprimire a Principelui Nicolae în Casa Regală ar fi una benefică, fiindcă ”în viaţă trebuie să ştim să mai şi iertăm‘‘ . Ba mai mult, el a atras atenţia că în Statele Unite, acolo unde trăieşte una dintre fiicele fostului rege, Irina, mai există un nepot de sex bărbatesc, numit tot Mihai, dar şi în acest caz există o serie de poveşti care au împiedicat şi continuă să împiedice unitatea Casei Regale a României.

Nicolae, nepotul Regelui Mihai, a fost exclus din Casa Regală a României în urma unei aventuri cu o româncă

Nicolae a fost exclus din Casa Regală a României în urma aventurii sale cu o tânără româncă, Nicoleta Cârjan, cu care are o fetiţă de patru ani, botezată Iris. Fostul Principe Nicolae este căsătorit cu Alina-Maria, iar luna trecută, pe 7 noiembrie, acesta a anunţat pe reţelele sociale nașterea fetiţei lor, Maria Alexandra. În vară, Nicolae îşi exprima speranţa ca naşterea copilului să readucă pacea în celebra lui familie, din care a fost izgonit.

Urmăriți Impact.ro și pe