Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar. Este cercetată penal într-un dosar privind nereguli financiare la Operă

Elena Avramescu 02.03.2021, 09:30
Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar. Este cercetată penal într-un dosar privind nereguli financiare la Operă

Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar. Veste proastă pentru Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi. Aceasta este cercetată penal într-un dosar privind nereguli financiare la Operă cu un prejudiciu de 5 milioane de lei, astfel că a fost pusă sub control judiciar, conform informațiilor furnizate de reprezentanţii DIICOT.

Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar

Ieri dimineață, pe 1 martie 2020, procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciara au efectuat 26 de percheziții domiciliare în Iasi și București, în urma cărora 4 persoane au fost duse la audieri. Potrivit procurorilor DIICOT, Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Iași și Operei Naționale București, a constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane. Astfel că acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Această investigație penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

Politiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate și procurorii DIICOT Iași efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de consituire a unui grup infracțional organizat, delapidare în formă continuată, fals și uz de fals. In baza acestui dosar penal, astăzi sunt efectuate 27 de percheziții domiciliare, urmând a fi puse în aplicare 14 mandate de aducere. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt și pentru a fi dispuse măsurile legale care se impun, spune Anca Vîjiac- purtător de cuvânt IPJ Iași.

Beatrice Rancea, dusă la audieri
Beatrice Rancea, dusă la audieri

Sindicaliștii susțin că perchezitiile și acuzațiile pătează imaginea instituției

Procurorii DIICOT au luat decizia de a aduce de acasă mai mulți angajati ai Operei Nationale Iași. Sindicaliștii sunt de părere că perchezitiile și acuzațiile care implică Opera Națională din Iași pătează imaginea instituției, iar aceștia au protestat 43 de zile pentru demiterea actualului manager. În plus, susțin că aveau suspiciunea unor nereguli, dar nu atât de mari.

Din păcate, este trist ca într-o instituție de cultură să existe probleme de această natură. Noi am făcut sesizări de-a lungul timpul la Ministerul Culturii. De acolo se trage și raportul care a fost trimis așa cum și ministrul Bogdan Gheorghiu a zis că a fost trimis la Parchetele de pe lângă Tribunalul Iași și probabil de acolo sunt și actiunile de astăzi, nu știu, nu cunosc detalii. Intuiam că se anchetează. Noi de altfel, am mai depus sesizări. Mai este un raport al Ministerului Culturii pe care domnul ministru Gheoghiu a zis că îl va face public, a declarat Marius Aftaragaci, președintele sindicatului ARTIS Moldova.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...