Băutura tradițională a românilor va fi de două ori mai scumpă la iarnă. Motivul pentru care crește prețul

Stan Filon 18.08.2021, 09:13
Băutura tradițională a românilor va fi de două ori mai scumpă la iarnă. Motivul pentru care crește prețul

Schimbările climatice lovesc puternic în pasionații de băuturi spirtoase din România, care se vor trezi la iarnă că trebuie să plătească dublu pentru a-și menține pasiunea pentru băutură, deoarece vremea rea a scăzut producția de prune cu aproximativ 30%.

Băutura tradițională a românilor își va dubla prețul, la iarnă

Așadar, producția de prune a scăzut considerabil anul acesta, un kilogram de astfel de fructe ajungând să se comercializeze, de exemplu, în Piața Obor, chiar și cu 12 lei, mai mult de dublu față de banane. În Banat, producătorii de prune au tras concluzia că țuica de prună își va dubla prețul la iarnă, când cererea este mai mare.

Valea Almăjului, județuș Caraș-Severin, cunoscută pentru producția de prune, a ”secat” anul acesta. Vremea rea a nenorocot livezile de pruni, recolta fiind aproape inexistentă. Temperaturile joase din primăvară, urmate de secetă a pus capăt culturilor de pruni. Și aici producătorii spun că țuica și pălinca se vor scumpi drastic.

Bautura traditionala a romanilorisi va dubla pretul, la iarna
Bautura traditionala a romanilorisi va dubla pretul, la iarna

Prețul prunelor a ajuns chiar și la 12 lei kilogramul

În Afumați, județul Ilfov, producția de prune a fost afectată de intemperii, dar într-o proporție mai mică. Totuși, asta se resimte la preț. În piața Obor din București, prunele din soiul Record costă 12 lei per kilogram, dar cumpărătorii se orientează și către alte sortimente mai ieftine, care se găsesc și cu 6 lei kilogramul.

Chiar dacă a fost un an prost pentru recolta de prune, România tot se numără printre țările din Europa cu cea mai importantă producție. Trebuie menționat faptul că România este cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană. Cei mai mulți pruni sunt în județele Vâlcea și Argeș.

Când trebuie culese prunele

În 2020, România a cultivat prune pe o suprafață de peste 66 de mii de hectare, obținând o producție totală de peste 460 de mii de tone. Dar cum obții ca mai bună țuică de prună? Ei bine, trebuie să știi când să culegi fructele. Acestea  trebuie să fie coapte bine, iar pulpa să se desprindă ușor de pe sâmbure.

Prunele culese nu se spală, se elimină doar codițele și frunzele, înainte de a le depozita în recipent. Prunele se pun în butoaie din lemn din brad și se lasă la fermentat între două și trei luni. Cei care se ocupă cu așa ceva urmăresc borhotul cu atenție.

Când se începe distilarea, trebuie să știi că din 200 de litri de borhot obții cel mult 50 de litri de țuică, în funcție de tăria preferată. Țuica nu se depozitează imediat în recipiente de sticlă și niciodată în PET-uri sau plastic, ci în butoaie din lemn de stejar, de unde prinde acea culoare galbenă căreia nu mulți îi rezistă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...