Bătrânii dintr-un azil din Arad, maltrataţi și supuşi unor chinuri groaznice. Ce reacție a avut DSP-ul

Elena Avramescu 24.02.2021, 10:51
Bătrânii dintr-un azil din Arad, maltrataţi și supuşi unor chinuri groaznice. Ce reacție a avut DSP-ul

Bătrânii dintr-un azil din Arad, maltrataţi. Senatorul Eusebiu Pistru a lansat câteva acuzații extrem de grave după ce au fost scurse informaţii furnizate de angajaţi. Comunitatea din Săvârşin a rămas șocată după ce s-a aflat că mai mulți bătrâni care ar trebui să fie îngrijiţi într-un cămin ar fi, de fapt, neglijaţi şi chiar înfometaţi.

Bătrânii dintr-un azil din Arad, maltrataţi

Căminul a fost construit de primărie cu fonduri europene, dar administrat de o fundaţie, iar dezvăluirile au fost făcute chiar de angajaţii Căminului de bătrâni din satul Căprioara, care aparţine de comuna Săvârşin. Cel care a tras un semnal de alarmă a fost senatorul Eusebiu Pistru, după ce a publicat un video cu mărturisiri. La scurt timp după, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad s-a autosesizat şi a descins la faţa locului. Inspectorii erau aşteptaţi de conducere, căminul fiind în plin proces de igienizare, dar tot au fost găsite o serie de nereguli.

În căminul nostru bătrânii vor regăsi confort, linişte şi o atmosferă prietenoasă. Astfel, ei nu se vor simţi singuri, ci vor fi înconjuraţi de persoane asemenea lor cu care pot discuta sau împărtăşi activităţi plăcute. Aici încurajăm seniorii să-şi petreacă împreună timpul prin jocuri de societate, plimbări, vizionarea emisiunilor preferate şi alte activităţi recreative, realizând terapia ocupaţională atât de necesară vârstei a treia. Așa se prezintă căminul din Căprioara, pe pagina de internet.

Batranii dintr-un azil din Arad, maltratati
Batranii dintr-un azil din Arad, maltratati

Pe lângă acuzaţiile lansate în spaţiul public, senatorul Eusebiu Pistru consideră că bătrânii sunt “maltrataţi”.

Nu credeam că în anul 2021 voi vedea asemenea imagini dezolante, şi cred că e puţin spus, într-un cămin de bătrâni din judeţul Arad. Se pare că noi nu avem cămine de bătrâni, ci mai degrabă pensiuni terminale pentru vârstnicii care nu au nici un ajutor. Am rămas fără cuvinte şi cu o mare dezamăgire în suflet după ce am văzut imagini şi înregistrări video care mi-au fost trimise de oamenii cărora le pasă de ceea ce întâmplă la căminul de bătrâni din localitatea Căprioara. Aş putea spune fără să greşesc că sunt chiar maltrataţi, supuşi unor chinuri groaznice, atât de către conducerea centrului, cât şi de către unii dintre angajaţi, a spus senatorul Eusebiu pistru, pe pagina sa sde Facebook, alături de un filmuleţ în care sunt redate mărturii ale unor angajate şi imagini cu bătrâni răniţi.

În postarea respectivă de pe social media se spune că bătrânii trăiesc în cămin “fără îngrijire medicală de specialitate şi fără condiţii minime de igienă, cu un dispreţ şi o atitudine de indiferenţă din partea celor care îl administrează”, astfel că acest centru “scurtează viaţa” bătrânilor.

Se pare că deciziile conducerii sunt terifiante, astfel încât nu se administrează medicamentele corespunzător şi nu se ţine cont de regimul alimentar al bătrânilor, aceştia sunt sedaţi, tocmai să nu mai solicite hrană seara dar şi să nu îi mai deranjeze pe acei angajaţi care sunt responsabili de îngrijirea lor, a mai spus senatorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...