A fost o noapte de discuții-maraton la Bruxelles, acolo unde oficialii europeni trebuie să se pună de acord în alegerea noilor șefi ai instituțiilor cheie ale Uniunii Europene. Negocierile s-au împotmolit atunci când a venit de vorba de noul președinte al Comisiei Europene.
ACTUALIZARE: Oboseala și-a spus cuvântul la summitul de la Bruxelles. După 20 de ore de negocieri, oficialii au decis să suspende ședința și să reia discuțiile marți, 2 iulie, la primele ore ale dimineții.
Șefii de stat și de Guvern ai Uniunii Europene s-au reunit, duminică seara, la Bruxelles pentru discuții legate de noii șefi ai instituțiilor cheie din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se pună de acord în legătură cu persoanele care vor conduce Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European. Se caută o persoană care să-l înlocuiască și pe Mario Draghi la șefia Băncii Centrale Europene, dar acest post ar putea fi discutat ulterior.
Negocierile sunt dure, liderii europeni au stat până luni dimineață la discuții, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Întâlnirea s-a reluat luni, după micul dejun, dar s-au format tabere. Și fiecare caută să se impună.
Favorit pentru șefia Comisiei Europene era socialistul Frans Timmermans, cel care a ocupat până acum funcția de primvicepreședinte. Dar în timpul discuțiilor, Timmermans a fost puternic contestat de membrii PPE, cei care au și câștigat cele mai multe mandate în urma alegerilor europarlamentare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Popularii au insistat să se meargă pe sistemul „spitzenkandidat”, un sistem potrivit căruia partidul câștigător în alegerile europarlamentare, în acest caz PPE, trebuie să dea și viitorul șef al Comisiei Europene.
„Avem sistemul primului candidat pe listă, iar în acest sistem PPE a câştigat alegerile. Nu avem nimic împotriva socialiştilor, nu avem nimic împotriva lui Frans Timmermans. Este un om bun”
Antonio Tajani, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European.
În aceste condiții, Donald Tusk a venit cu alte propuneri pentru șefia Executivului European, candidații susținuți de popularii europeni. E vorba de francezul Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, bulgăroaica Kristalina Georgieva, fost comisar european şi actual director executiv al Băncii Mondiale, şi premierul Irlandei, Leo Varadkar. Manfred Weber se arăta dispus să renunța la nominalizare, dar popularii vor menținerea sa pe listă.
Cancelarul german spunea că nu se aşteaptă la „discuţii foarte uşoare” la summitul de la Bruxelles.
„Având în vedere cum se prezintă lucrurile, nu vor fi discuţii foarte uşoare, cel puţin asta putem spune. Vom încerca să fim constructivi. Dar este important, de asemenea, să evităm un conflict interinstituţional, aşa că va dura ceva timp”
Angela Merkel, cancelarul Germaniei
La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, se declara optimist.
„Este important pentru mine să fim capabili să ieşim din acest consiliu cu răspunsuri şi o echipă nouă. Vom decide membrii acestei echipe, trei dintre nume azi, iar cel de la BCE probabil puţin mai târziu. Sunt foarte optimist”
Emmanuel Macron, președintele Franței
La summitul de la Bruxelles, oficialii trebuie să se pună de acord în legătură cu trei poziții cheie ale Uniunii Europene: preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European și preşedintele Parlamentului European.
Următorul șef al BCE ar putea fi ales la o dată ulterioară.