Basmul Cenușăreasa are și o semnificație secretă. Pe cine a ironizat, de fapt, autorul

Ana Anitoiu 07.01.2023, 18:49
Basmul Cenușăreasa are și o semnificație secretă. Pe cine a ironizat, de fapt, autorul

Basmul „Cenușăreasa”, îndrăgit de numeroase persoane din întreaga lume, indiferent de vârstă, are și o semnificație secretă, pe care foarte puțini oameni o cunosc. Autorul a strecurat o ironie la adresa cuiva în această poveste.

Ce semnificație secretă are basmul „Cenușăreasa”

Conform cercetătorilor, semnificația secretă din basmul „Cenușăreasa” este ascunsă în scena în care prințesa fuge de la bal, lăsând în urma ei, accidental, un pantof de sticlă. Autorul, Charles Perrault, ar fi făcut o ironie la adresa regelui său și a modei de la finalul secolului al XVII-lea.

„Pantoful de sticlă este o înţepătură inteligentă. Este un simbol literar pentru economia Franţei şi o trimitere la stilul extravagant al regelui Ludovic al XIV-lea şi a modei fanteziste, în special când vine vorba de pantofi. Nimeni nu ar putea să meargă, ori să danseze în pantofi de sticlă”, a explicat Genevieve Warwick, profesoară de istoria artei la Universitatea din Edinburgh.

Specialista a precizat că francezul Charles Perrault n-a fost doar scriitor, ci și omul însărcinat de regele Ludovic al XIV-lea să decoreze faimoasa sală a oglinzilor din Palatul Versailles. Autorul a fost și administratorul sticlăriei regale.

Basmul Cenușăreasa are și o semnificație secretă. Pe cine a ironizat, de fapt, autorul
Imagine din desenul animat Disney „Cenușăreasa”. Foto: YouTube.cm

Moda pantofilor incomozi, lansată de rege la curte

Potrivit cercetătoarei, un detaliu notabil este că pantofii de sticlă ar fi fost foarte incomozi. De altfel, moda pantofilor incomozi acaparase întregul anturaj de la curtea regală. Femeile, mai ales, ajunseseră să poarte un fel de picioroange ce le îngrădeau libertatea de mișcare.

„Lui Ludovic al XIV-lea îi plăceau foarte mult pantofii. Îi schimba tot timpul şi erau decoraţi cu funde, pampoane şi alte detalii”, a mai spus profesoara Genevieve Warwick.

După ce și-a pierdut postul de administrator al sticlăriei regale, în anul 1695, Charles Perrault s-a dedicat culegerii şi scrierii de basme. În afară de „Cenuşăreasa”, francezul a mai scris şi „Scufiţa Roşie”, „Frumoasa din pădurea adormită” și „Motanul încălţat”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...