Băsescu se luptă să își recâștige privilegiile. O nouă acțiune în instanță împotriva SPP

Mihnea Tălău 26.05.2022, 11:48
 Băsescu se luptă să își recâștige privilegiile. O nouă acțiune în instanță împotriva SPP

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, nu dorește sub nicio formă să renunțe la privilegiile care i-i fost luate după ce Instanţa Supremă l-a declarat definitiv pe „Petrov” ca fiind fost colaborator al Securității.

 Băsescu vrea maşină, șofer, aghiotant și pază la locuința de protocol

Băsescu a dat din nou în judecată Serviciul de Protecție și Pază (SPP) solicitând suspendarea notificării prin care a fost lăsat fără maşină, fără șofer, fără aghiotant și fără pază la locuința de protocol.
El mai are la dispoziţie trei zile pentru a elibera vila de protocol, în caz contrar, riscând să fie evacuat cu forţa, scrie Antena3.

La sfârșitul lunii aprilie ,Băsescu cerut în instanță suspendarea măsurilor luate de SPP . Pe 16 mai ,Traian Băsescu a deschis  o a două acțiune în instanță împotriva Serviciului de Protecție și Pază, de data aceasta pentru anularea notificării conform căreia i-au fost retrase mașina de serviciu, șoferul și aghiotantul.

Acest nou dosar nu a primit până acum un termen de judecată.

Traian Basescu este obligat sa paraseasca vila de protocol
Traian Basescu, vila de protocol

„Petrov” a pierdut privilegiile legale pe care le are un fost președinte

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis pe 23 martie 2022 că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică.

Decizia vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”.

Potrivit  CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegii de facultate și de serviciu pentru presupuse „activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Fiind considerat de instanță turnător la securitate, Băsescu a pierdut privilegiile legale pe care le are un fost președinte.

„Conform Legii nr. 406/2001, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la:
– locuinţe de protocol, gratuită;
– consilier şi secretar;
– venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
– pază şi protecţie permanentă de la SPP
– autoturism permanent de la SPP.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...