Baschetbalista Brittney Griner condamnată la nouă ani de închisoare. Acum, Rusia este gata să discute un schimb de prizonieri cu SUA

Mihnea Tălău 05.08.2022, 14:32
Baschetbalista Brittney Griner condamnată la nouă ani de închisoare. Acum, Rusia este gata să discute un schimb de prizonieri cu SUA

Rusia și Statele Unite au declarat vineri că sunt pregătite să discute un schimb de prizonieri, la o zi după ce un tribunal rus a condamnat-o pe vedeta de baschet Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru o infracțiune legată de droguri.

Eventualele schimburi de prizonieri

Cazul împotriva lui Griner, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și vedetă a Asociației Naționale de Baschet Feminin (WNBA), a aruncat-o într-un vârtej geopolitic după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie, precizează Reuters.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden au convenit anterior asupra unui canal diplomatic care ar trebui folosit pentru a discuta despre eventualele schimburi de prizonieri.

„Suntem pregătiți să discutăm acest subiect, dar în cadrul canalului asupra căruia au convenit președinții Putin și Biden. Dacă americanii decid să recurgă din nou la diplomația publică…, este treaba lor și aș spune chiar că este problema lor”, a declarat Lavrov în timpul unei vizite în Cambodgia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este pregătit să se angajeze cu Moscova prin canalele diplomatice stabilite pentru a gestiona această problemă, iar condamnarea lui Griner a agravat și mai mult nedreptatea care i s-a făcut.

Baschetbalista americana Brittney Griner, condamnata la ani grei de inchisoare in Rusia

Vorbind, de asemenea, în Cambodgia, Blinken a declarat că sentința „pune în evidență preocupările noastre foarte importante cu privire la sistemul juridic din Rusia și la utilizarea de către guvernul rus a detențiilor nejustificate pentru a-și promova propria agendă, folosind persoane ca pioni politici”.

Sentința lui Griner calificata de Biden drept ”inaceptabilă”

Kremlinul a avertizat anterior Statele Unite împotriva recurgerii la „diplomația megafonului” în cazul lui Griner, spunând că aceasta ar putea doar să deraieze eforturile de a asigura un potențial schimb.

Sentința lui Griner – pe care Biden a calificat-o drept „inacceptabilă” – ar putea deschide calea pentru un schimb de prizonieri care ar include-o pe atleta de 31 de ani și un prolific traficant de arme rus care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Statele Unite au făcut deja ceea ce Blinken a numit o „ofertă substanțială” pentru a asigura eliberarea americanilor deținuți în Rusia, inclusiv a lui Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan.

Urmăriți Impact.ro și pe