Codul Administrativ, adoptat săptămâna trecută prin Ordonanță de Urgență, dar nepublicat încă în Monitorul Oficial, ar putea fi reanalizat. Se pare că UDMR ar fi ridicat unele pretenții, iar Guvernul Dăncilă ar fi decis să le ia în seamă.
ACTUALIZARE: Codul Administrativ e corectat de Guvern, în acord doar cu unele cerințe ale UDRM. Unul dintre aspectele modificate se referă la problema plăcuţelor bilingve ale localităţilor, unde se va regăsi formularea „limba română şi limba minorităţilor naţionale”. Cei de la UDMR sunt în continuare nemulțumiți de folosirea limbii materne în instituţiile publice din administraţiile locale care aparțin minorităţii maghiare. Dacă populaţia maghiară scade sub 20%, se pierde acest drept, insistă Guvernul.
Codul Administrativ a fost adoptat prin OUG marțea trecută, în ședința de Guvern. Un act normativ care a fost cerut insistent de baronii locali ai PSD și pe care Guvernul Dăncilă a fost de acord să-l ofere drept cadou.
Deocamdată, ordonanța de urgență nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Un prilej bun pentru contestatari sau pentru cei care vor ceva în plus să acționeze. Așa a făcut și UDMR. A pus presiune pe Guvern pentru a completa actul normativ cu unele prevederi legate de limba minorităților reprezentative în administrațiie locale, potrivit unor surse G4Media.
Deocamdată, modificările cerute de maghiari nu sunt pe ordinea de zi a Guvernului. Dar, cum s-a întâmplat de multe ori, această ordine de zi poate fi modificată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Surse din interiorul Guvernului susțin că membrii Executivului s-ar fi mobilizat pentru a analiza solicitările UDMR. Aceasta este ultima săptămână în care se mai pot adopta ordonanțe de urgență și n-ar fi exclus ca voința UDMR să fie pusă în practică.
Viorica Dăncilă s-a întâlnit deja cu Kelemen Hunor pentru discuții. Liderul UDMR a explicat și de ce nu e de acord cu forma actuală.
”Am discutat și despre noul Cod Administrativ, în legătură cu care am subliniat că, în opinia noastră, versiunea votată de Parlament este mai bună din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritățile naționale. Am cerut premierului ca în cursul saptămânii să revină asupra acestui aspect”, a precizat Kelemen Hunor pe Facebook.
Practic, UDMR consideră că, în acest moment, dreptul minorităților reprezentative la nivelul administrației locale n-ar fi respectate.
„I-am spus că drepturile câştigate, e un principiu, rămân drepturi câştigate, nu se anulează, nu se atinge de drepturile câştigate. Şi acolo scrie că în funcţie de datele statistice, de recensământ, drepturile câştigate vor fi retrase dacă se schimbă procentul în interiorul unei unităţi administrative. Am spus că nu este corect şi ar trebui să se gândească la modificare la acel articol unde scrie că interesul public naţional tot timpul este prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice guvern va încăleca administraţia locală şi administraţia locală permanent va fi sub presiune autorităţilor centrale, ceea ce nu este ok”
Kelemen Hunor, liderul UDMR