Barem corectare Evaluarea Națională 2022 pentru proba Limba Română

Ioana Bucur 14.06.2022, 16:49

Marți, 14 iunie, în jurul orei 15:00, Ministerul Educației a publicat mult așteptatul barem de corectare Evaluarea Națională 2022 pentru proba Limba Română. Emoțiile sunt uriașe pentru părinții și elevii care speră să poată obține note suficient de mari pentru a le asigura un loc în liceele dorite. Iată cum se rezolvau cerintețele.

A fost publicat mult așteptatul barem corectare Evaluarea Națională 2022 pentru proba Limba Română

S-a dat startul primului examen important pe care îl au de susținut elevii din România. Marți, 14 iunie, absolvenții clasei a opta au susținut întâia probă de la Evaluarea Națională 2022.

La scurt timp după încheierea primei probe, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că la Evaluarea Naţională au fost prezenţi 148.891 de elevi de clasa a VIII-a şi au lipsit 6.668 de elevi.

„Aşa cum am promis, în fiecare noaptea înainte de examen, împreună cu colegii care lucrează pe fiecare disciplină, stau împreună şi verifică subiectele şi baremul”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că se bucură că subiectele pentru proba la Limba Română au fost considerate accesibile.

„Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deşi nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, sunt asemănătoare testelor PISA”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Însă oricât de simple ar fi fost cerințele, elevii și părinții au așteptat cu nerăbdare ora 15:00, când Ministerul Educației a publicat, pe subiecte.edu.ro, barem corectare Evaluarea Națională 2022 pentru proba Limba Română – prima șansă a candidaților să își dea seama ce notă ar putea obține.

Barem corectare Evaluarea Națională 2022 pentru proba Limba Română
A apărut mult așteptatul Barem corectare Evaluarea Națională 2022 pentru proba Limba Română

Elevii își compara răspunsurile cu cele afișate de Ministerul Educației

Elevii care au participat marți la proba Limba Română de la Evaluare Națională 2022 au primit două texte: un fragment din „Toate pânzele sus!”, de Radu Tudoran, și un fragment din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. Pe baza acestor texte, au fost formulate mai multe cerințe pentru rezolvarea cărora copiii au avut la dispoziție două ore, începând de la ora 09:00. Acest timp se calculează după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Utilizând informațiile din text, elevilor li s-a cerut să identifice răspunsuri corecte, să precizeze în unu până la trei enunțuri o trăsătură a unui personaj dintr-un fragment, precum și să prezinte, în 30 – 70 de cuvinte, un elemen de conținut comun celor două texte date, menționând câte o secvență relevantă din fiecare.

Candidații au răspuns, printr-un text de 50-100 de cuvinte, la întrebarea: „Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?”, și să-și motiveze răspunsul.

Elevilor li s-a cerut și să asocieze fragmentul din „Toate pânzele sus!” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit de ei suplimentar, prezentând, în 50 până la 100 de cuvinte o valoare morală sau culturală comună, cu referire la câte o secvență relevantă.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Acestora li s-a mai cerut să includă o secvență descriptivă de cel puțin 30 de cuvinte și un dialog de cel puțin patru replici.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2022 vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Până atunci, cei care sunt nerăbdători să vadă ce au greșit și să își dea seama ce notă ar putea să primească își pot compara răspunsurile cu cele afișate în baremul de corectare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...