Banii spitalelor sărace, în buzunarele altora. Hârțogăraia și sfaturile, plătite cu zeci de mii de lei

Alexandra Chivu 15.09.2019, 13:28
Banii spitalelor sărace, în buzunarele altora. Hârțogăraia și sfaturile, plătite cu zeci de mii de lei

România are coordonate cel puțin deosebite, de unde și umorul cu ajutorul căruia mergem mai departe. Spitalele stau să cadă, copiii cu dizabilități au povești necitite de nimeni, dar banii, unde se duc ei?

Banii spitalelor sărace, în buzunarele altora

Spre exemplu, spitalele sărace sunt sărace nu degeaba. Banii atribuiți lor ajung la firme care oferă sfaturi utile și care se ocupă de hârțogăraie. Primarii unora dintre cele mai modeste orașe se folosesc pentru acreditarea unităților spitalicești din subordine de firme de consultanță pe care le plătesc cu zeci de mii de lei, chiar dacă primăria și spitalul au în aparatul propriu angajați de specialitate.

În luna mai a anul curent, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) nu a acreditat Spitalul Orășenesc Hârșova, Constanța, din cauza condițiilor necorespunzătoare. Managerul spitalului, Bogdan Zidaru, împreună cu primarul Viorel Ionescu, au crezut că nu lipsa dotărilor ar fi de vină, ci modul în care a fost întocmit dosarul de acreditare.

Managerul spitalului: ”Firma asta chiar ne ajută”

În final, la evaluarea încheiată în mai de către ANMCS, spitalul a obținut numai 25 de puncte din 100 și i-a fost acordat un ultimatum, adică în 24 de luni unitatea trebuia să fie pregătită să își întâmpine pacienții măcar cu condiții sanitare minimale. După trei luni, spitalul a semnat un contract de consultanță, în valoare de 40.000 de euro, cu firma Conas, din Craiova.

Banii spitalelor sărace, în buzunarele altora. Hârțogăraia și sfaturile, plătite cu zeci de mii de lei

„Nu eu, nu primăria a încheiat acest contract. Spitalul, chiar dacă este în subordinea consiliului local, a încheiat acest contract. Există mentalitatea că primarul este jupânul orașului, dar la Hârșova nu e așa. Conducerea spitalului poate să explice de ce a fost nevoie de acest contract de consultanță”, a declarat primarul Ionescu.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Contractul arată că firma craioveană trebuie să întocmească dosarul de acreditare. În multe spitale, acest dosar este realizat de angajații proprii.

„Noi nu avem specialiști în domeniul acreditării spitalelor sau a procedurilor medicale. Firma asta chiar ne ajută, nu face dosarul în locul nostru. Ne asigură consultanță în adevăratul sens al cuvântului. Chiar au venit la Hârșova. Nu este o firmă care să ne trimită niște pliante și apoi să ne spună să ne descurcăm”, a spus managerul spitalului, Bogdan Zidaru, pentru g4media.ro

Urmăriți Impact.ro și pe