Banii se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Guvernul a făcut bugetul

Ana Anitoiu 01.12.2022, 14:08
Banii se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Guvernul a făcut bugetul

Banii se schimbă de la 1 ianuarie 2023 într-o țară din Uniunea Europeană. Guvernul a făcut bugetul în noua monedă, acest stat devenind cel de-al 20-lea membru al blocului comunitar care intră în zona euro.

Ce țară schimbă banii de anul viitor

Țara care se pregătește să intre în zona euro, pe 1 ianuarie 2023, este Croația. Legislativul de la Zagreb a adoptat, marți, 29 noiembrie, primul său buget în euro, acesta vizând un deficit general de 2,3% din produsul intern brut (PIB), în baza proiecției de creștere economică de 0,7% pentru anul următorul.

Parlamentul croat cu 151 de locuri a adoptat bugetul euro cu 77 de voturi pentru și 50 împotrivă. Ministrul croat de Finanțe, Marko Primorac, a spus că trecerea la moneda euro va consolida economia țării.

„(Introducerea monedei euro, n.r.) va fi o ancoră de stabilitate, ne va face mai rezistenți și mai protejați de șocurile și crizele externe și va contribui la îmbunătățirea climatului investițional.”, le-a spus Marko Primorac deputaților.

Curs valutar BNR joi, 17 noiembrie 2022
Croatia trece la moneda euro

Ce rată de conversie a fost stabilită

Parlamentul croat a luat această decizie după ce, în luna iulie, miniștrii de Finanțe din blocul comunitar au aprobat ca această țară să devină al 20-lea membru al monedei comune euro începând cu 1 ianuarie 2023. Rata de conversie a fost stabilită la un euro pentru 7,53450 kuna croată.

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a declarat că bugetul propus urmărește să amortizeze efectele crizei economice generate de războiul declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina, precum și să mențină creșterea economică și stabilitatea socială.

Veniturile totale ale bugetului pentru 2023 al statului croat sunt prognozate la 24,9 miliarde de euro, cu 9% mai mari față de cele de anul acesta. Veniturile sunt alimentate mai ales de impozitele directe și indirecte proiectate la 13,3 miliarde de euro.

Cheltuielile sunt stabilite la 26,7 miliarde de euro, cu 2,1 miliarde de euro mai mari față de cele de anul acesta, din cauza creșterii programelor guvernamentale sociale și de dezvoltare.

Pe de altă parte, creșterea economică în valoare de 5,7 puncte procentuale așteptată în acest an este prognozată să se reducă la 0,7% anul viitor. Datoria publică ar urma să fie redusă la 67,9% din PIB de la 70,2% în acest an. În ceea ce privește inflația, este estimată scăderea ei la 5,7% în 2023 față de 10,4% cât este anul acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...