EXCLUSIV

Banii din PNRR ar putea fi din nou blocați din cauza unei ordonanțe. Opoziția acuză favorizarea firmelor de casă care au proiecte neeligibile pentru fonduri europene

Gabriela del Pupo 17.08.2022, 15:05
Banii din PNRR ar putea fi din nou blocați din cauza unei ordonanțe. Opoziția acuză favorizarea firmelor de casă care au proiecte neeligibile pentru fonduri europene

După o amânare controversată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vine cu un proiect de ordonanță care ar asigura o portiță pentru realizarea unor obiective din PNRR (planul național de relansare și reziliență), chiar dacă acestea ar fi demarate și ulterior plătite printr-un sistem de dublă finanțare. În acest context, deputatul Alexandru Kocsis a explicat în exclusivitate pentru Impact.ro că s-ar putea crea o breșă prin care proiectele ar putea fi distribuite unor ”firme de casă” și nu se vor mai verifica în termenii prestabiliți.

Ca și în celebrul PNDL (planul național de dezvoltare locală „Anghel Saligny”, al guvernului Cîțu), banii de la bugetul de stat nu sunt atât de atent monitorizați precum cei care vin din fonduri europene.

De ce este necesară această ordonanță

Deputatul Alexandru Kocsis confirmă pentru Impact.ro că pot interveni nereguli la nivel local prin care ”baronii” ar putea să profite. De altfel, o dublă finanțare ar fi putut fi și cerută direct de liderii din teritoriu.

„Cred că există o presiune foarte mare din partea baronilor locali cărora vor să le atribuie contracte care nu s-ar încadra, probabil, pentru rigurozitatea care este necesară atunci când acorzi contracte pe care le plătești din fonduri europene. Se gândesc, probabil, ca în cazul în care nu se vor putea deconta la acele proiecte din PNRR sau din alte fonduri europene, să aibă decontarea lor de la bugetul de stat. Căci la bugetul de stat sunt banii noștri publici și pot să facă absolut tot ce vor cu ei și să dispună după orice criterii” a declarat deputatul, în exclusivitate pentru Impact.ro.

„De ce este nevoie să fie dublă finanțare?”

Această ordonanță mai vine și pe fondul unei crize a banilor la bugetul de stat. Guvernații pun problema că nu vor mai fi bani pentru compensarea facturilor anul viitor, în timp ce o astfel de ordonanță reprezintă o cheltuială enormă.

„Am mai văzut astfel de lucruri de-a lungul timpului. De ce credeți că se înghesuie toată lumea la proiecte prin PNDL? PNI cum l-au redenumit acum. Pentru că acolo, când era Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan și trebuia să facă ultimele plăți pe PNDL 2, a cerut verificarea proiectelor în teren. Multe nici măcar nu erau executate și trebuiau plătite facturi. Așa ceva din fonduri europene nu ar fi fost permis niciodată.

Se plâng toată ziua că nu sunt suficienți bani la bugetul de stat. Și atunci nu înțeleg de ce lași această portiță prin care le permiți tuturor celor care au proiecte să se relaxeze și să relaxeze criteriile de acordare a acestor proiecte, spunând că se vor putea plăti și de la bugetul de stat. Pai este evident ce vor face absolut toți liderii locali? Nu?

De ce este nevoie să fie dublă finanțare? Dacă eu am un proiect foarte clar cu standarde de cost, cu termen de execuție clar, de ce am nevoie de dublă finanțare?” mai spune deputatul.

Cristian Ghinea, fost ministru al investițiilor și proiectelor europene din partea USR, atrage atenția că se poate renunța la 3,6 miliarde de euro dacă se deschid portițe pentru a se finanța proiectele respective din alte surse. De asemenea Alexandru Kocsis, deputat Forța Dreptei, spune că nu este nevoie de o dublă finanțare în privința acestor proiecte.

Cum este gândită finanțarea prin PNRR la nivel european

Primele proiecte care beneficiază de finanțarea PNRR nu sunt și cele mai complexe sau prioritare la nivel național. Acordarea tranșelor s-a decis după un sistem care să permită țărilor membre UE, care au depus proiecte, să le pregătească pe cele mai complexe. Nu este necesar ca o ordonanță să dubleze finanțarea de la bugetul de stat.

USR îi cere premierului Nicolae Ciucă să intervină pentru ca ordonanță privind PNRR promovată de ministrul Marcel Boloș să nu blocheze complet cele 3,6 miliarde de euro, bani atașați primei cereri de plată.

„Această cerere de plată a fost amânată după ce Boloș promisese că vom primi banii în iulie. Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că banii din PNRR nu pot fi urmăriți în sistemul informatic dezvoltat de MIPE și STS până la beneficiarii finali, se arată într-un comunicat al partidului.

Este clar că actualul guvern are un deficit de încredere în ce privește transparența și mecanismele anticorupție. În acest context, Marcel Boloș încearcă modificări ale mecanismului de control care slăbesc și mai mult posibilitățile de urmărire a banilor. Prin textul ordonanței, analizat de noi comparativ cu textul aflat în vigoare, fără a explica în nota de fundamentare necesitatea acestor schimbări, Marcel Boloș elimină controlul automat pentru prevenirea dublei finanțări.

Se adaugă sintagma „prin eșantion”. Ceea ce înseamnă că se va deschide portița pentru finanțarea acelui obiectiv din buget, din PNRR și din alte fonduri europene, urmând ca doar „ghinioniștii” din eșantion să răspundă”, se arată în comunicatul USR.

Tot această ordonanță elimină posibilitatea ca MIPE să controleze achizițiile făcute de beneficiarii privați, o cerință expresă a regulamentului european. Nu este desemnată altă autoritate care să facă acest control, urmând deci ca România să nu mai poată face această verificare.

„Cerem premierului Ciucă să lămurească dacă Marcel Boloș comite un sabotaj sau pur și simplu nu se pricepe. Când Comisia e cu lupa pe tine pentru că nu poți asigura un control eficace, să dai o ordonanță să slăbești și mecanismele de control existente e sabotaj sau incompetență”, afirmă Cristian Ghinea, ministrul USR care a negociat PNRR.

Cine a fost prezent la intalnirea dintre Florin Citu si Ursula von der Leyen. Sefa Comisiei Europene e la Bucuresti pentru semnarea PNRR
Cristian Ghinea

Ce alternativă s-ar putea găsi?

O altă variantă lansată ar putea fi renunțarea la proiecte care însumează 4 miliarde de euro, o sumă considerabilă, argumentul fiind că astfel s-ar putea economisi bani.

De asemenea, USR constată declarațiile publice „haotice și hazardate” făcute de ministrul Boloș, care vorbește despre proiecte de 4 miliarde de euro din PNRR care ar putea constitui „economii”.

„Vrea Marcel Boloș să spună că vom renunța la proiecte de 4 miliarde de euro? Știe premierul Ciucă de ele? Cum au fost alese, pe baza căror criterii? Vrea Marcel Boloș să spună că vom adăuga proiecte de 4 miliarde de euro? Există o decizie politică de contractare de noi împrumuturi?”, mai transmite USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...