Bani mai mulți pentru români. Poți lua 1.200 de lei fără să faci nimic

Rădulescu Valentin 23.09.2020, 12:29
Bani mai mulți pentru români. Poți lua 1.200 de lei fără să faci nimic

Statul român pare să îi susțină din ce în ce mai mult pe oamenii aflați în șomaj sau asistență socială. Aceștia pot primi în curând o sumă de 1.200 de lei pentru a nu face absolut nimic. Într-un amendament aprobat recent, se arată o majorare a acestor venituri pentru cei care nu au un loc de muncă. Ce părere au economiștii cu privire la această decizie?

Bani mai mulți pentru românii fără locuri de muncă. Cum pot primi aceștia 1.200 de lei?

Potrivit unui amendament adoptat în comisie, românii vor putea să primească ajutor social în valoare de 1.200 de lei, în anul 2023, adică aproape un salariu pentru un angajat cu minimul pe economie. Potrivit inițiatorilor, majorarea Indicatorului Social de Referință va crește proporțional beneficiile de asistență socială, direct calculate în baza acestui indicator.

„Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinta creste anual pana la atingerea valorii de 1.200 de lei, dupa cum urmeaza: a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”, se arată în amendament.

Bani mai mulți pentru români. Poți lua 1.200 de lei fără să faci nimic
Bani mai mulți pentru români. Poți lua 1.200 de lei fără să faci nimic

Românii nu vor mai dori să muncească

Experții în economie susțin că ar trebui să se bage bani în creșterea locurilor de muncă, și nicidecum în susținerea celor care nu vor să muncească. În România multă lume preferă să primească ajutorul social decât să lucreze pe minimul de economie. Majorarea acestor ajutorare sociale îi vor motiva pe cetățeni și mai mult să renunțe la muncă, primind astfel bani din șomaj.

„Sunt de parere ca trebuie bagati bani in crearea de locuri de munca, nu in asistenta sociala, pentru ca numai asa se va dezvolta economia, iar omul care munceste are si un venit. Faptul ca se cresc aceste venituri pentru asistatii social inseamna taxare mult mai mare pentru cei care muncesc. Se poate recurge si la un sistem prin care cei care nu vor sa munceasca sa fie sanctionati, dar acest lucru este posibil numai prin lege. In sensul ca daca, spre exemplu, i s-a oferit de 3 ori de munca iar el a refuzat, este clar ca nu vrea bani”, spune Adrian Codirlasu, președintele CFA România, potrivit ziare.com.

Urmăriți Impact.ro și pe