Bani mai mulți pentru Laura Codruța Kovesi. Scrisoarea trimisă de azi la Bruxelles

Raluca Juncu 12.03.2020, 14:34
Bani mai mulți pentru Laura Codruța Kovesi. Scrisoarea trimisă de azi la Bruxelles

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au transmis Comisiei Europene o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen prin care solicită deblocarea de urgență a fondurilor necesare Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.

Mai mulți lideri ai PE solicită deblocarea fondurilor pentru Parchetul European

Documentul a fost inițiat de Dacian Cioloș, liderul Renew Europe și a fost semnată de șefii PPE și S&D. Aceștia solicită Comisiei Europene să rezolve problema fondurilor, care deocamdată sunt insuficiente pentru ca Parchetul European ( EPPO) să-și desfășoare activitățile.

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe. Foto: Inquam Photos / George Călin
Dacian Cioloș, liderul Renew Europe. Foto: Inquam Photos / George Călin

„Suntem foarte îngrijorați după ce am aflat de la procurorul-șef european că bugetul actual al Parchetului este insuficient. Parlamentul European a susținut, cu fermitate, de la bun început, nevoia înființării unui Parchet European deoarece nu putem permite sub nicio formă utilizarea greșită sau furtul din fondurile europene.

Comisia Europeană a stabilit ca Parchetul European să-și înceapă operațiunile în noiembrie 2020, dar suntem îngrijorați că acest obiectiv nu va fi atins în cazul în care Comisia nu reușește să rezolve actuala lipsă de finanțare cu care această nouă instituție se confruntă”, spune Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat transmis de grupul Renew Europe, citat de G4Media.

În contextul în care se pierd sume chiar și de 60 de miliarde de euro, anual, prin fraudarea transfrontalieră în domeniul TVA, activitatea Parchetului European devine cu atât mai mult necesară.

De ce le solicitase Kovesi banii

Laura Codruța Kovesi le-a solicitat, de asemenea, europarlamentarilor, în februarie o majorare a bugetului pentru Parchetul European, pentru ca sprijini inițierea și derularea unui număr de peste 2.000 de anchete în primul an de funcționare a instituției.
Rolul Parchetului European va fi investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro.

În toamna anului trecut, Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, a fost numită procuror-șef al Parchetului European. Activitățile sale notabile de combatere a corupției și criminalității în spațiul românesc și nu numai au primit o recunoaștere corespunzătoare.

În calitatea sa de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi va avea un mandat de şapte ani, perioadă în care va construi structuri operaționale și administrative în cadrul EPPO și va stabili relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Fosta șefă a DNA va stabili, de asemenea, relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Urmăriți Impact.ro și pe