Bani mai mulți pentru angajații cu vechime în companie. Patronul nu mai poate să îți dea cel mai mic salariu

Ana Anitoiu 19.02.2023, 19:51
Bani mai mulți pentru angajații cu vechime în companie. Patronul nu mai poate să îți dea cel mai mic salariu

Angajații din România cu vechime în compania în care lucrează se vor bucura de bani mai mulți. Patronul nu le va mai putea da acestora cel mai mic salariu, conform unei noi prevederi din Codul muncii.

Care dintre angajați trebuie să primească bani mai mulți

O nouă prevedere din Codul muncii arată că angajaţii cu o vechime de cel puţin doi ani la un loc de muncă nu vor mai putea fi plătiţi cu salariul minim pe economie.

Această prevedere a intrat în vigoare în anul 2022 și urmează să aibă efecte începând de anul viitor, de la 1 ianuarie 2024.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, arată Codul muncii.

Bani mai mulți pentru angajații cu vechime în companie. Patronul nu mai poate să îți dea cel mai mic salariu
Mai mulți bani pentru unii dintre angajații din România

Ce obligație au angajatorii

De asemenea, Codul muncii arată că angajatorii sunt obligați să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

„Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului”, mai arată Codul muncii.

Inspecția muncii, despre plata angajaților cu vechime

Inspecția muncii a atras atenția că începând din anul 2024, angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile angajaților cu vechime de cel puțin doi ani, la un nivel superior salariului minim pe economie ce va fi în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Conform Inspecției muncii, majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte aflate în derulare.

„În acest mod, există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora.

Precizăm că această majorare face obiectul unui act adițional. Astfel, chiar dacă este impusă prin lege, doar majorarea în sine constituie obiectul obligației conform actului normativ, dar valoarea efectivă a salariului se va stabili prin negociere între părți.

Ca urmare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, este nevoie de întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți”, arată inspectiamuncii.ro.

Salariul minim de bază în țară a fost majorat, de la 1 ianuarie 2023, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut, inclusiv în firmele private.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...