Bani în plus la salariu pentru oamenii care se pregătesc de muncă: procesul care s-ar putea să facă istorie

Gabriel Peneș 29.05.2023, 10:08
Bani în plus la salariu pentru oamenii care se pregătesc de muncă: procesul care s-ar putea să facă istorie

Cum poate obține bani în plus la salariu un angajat? Poate să pară incredibil, pe de o parte sau, pe de alta, un lucru minor, dar foarte mulți oameni au nevoie de o perioadă pregătitoare pentru job. Fie că vorbim de conectarea sistemelor pe care lucrează ori de simpla schimbare a hainelor de stradă cu cele specifice activității lor, salariații fac aceste lucruri înainte de ora oficială de începere a lucrului. Iar un angajat din Olanda s-a decis să ceară bani de la firmă pentru aceste minute suplimentare.

Bani în plus la salariu pentru oamenii care se pregătesc de muncă

Majoritatea angajaților au nevoie de câteva minute pentru a începe efectiv munca de zi cu zi. Fie că-și încălzesc mașinile ori se conectează la aparatura pe care o folosesc ori trebuie să se schimbe în hainele specifice activității lor, toate aceste acțiuni consumă minute bune, ce nu sunt luate în calcul la salariu.

Dar situația s-ar putea schimba după decizia unei instanțe din Olanda. Astfel, Un call-center din această țară trebuie să-și plătească angajații pentru cele zece minute necesare pentru a-și porni sistemele și pentru a se conecta, și nu numai atunci când încep să efectueze sau să primească apeluri la ora 9 dimineața.

Un angajat al companiei Teleperformance și-a dat în judecată angajatorul acele minute în care se pregătește la birou pentru job. Și asta, pentru că el trebuia să fie mai devreme la muncă pentru a-și pregăti stația de lucru, dar începea să fie plătit doar la ora 9:00, când prelua primul apel telefonic.

Teleperformance a refuzat să plătească acel timp, deși era evident că este folosit în serviciul companiei. Dar instanța a decis că firma trebuie să-i plătească bărbatului pentru timpul de pregătire de 10 minute, inclusiv retroactiv, încă de la data angajării, adică 2.900 de euro, conform ziarulromanesc.de.

Bani în plus la salariu pentru oamenii care se pregătesc de muncă: procesul care s-ar putea să facă istorie
Operatorii unui call-center din Olanda vor fi plătiți și pentru minutele în care se pregătesc de începerea oficială a zilei de muncă, conform unei decizii în instanță ce ar putea deveni un precedent cu extindere în toată Uniunea Europeană

Procesul care s-ar putea să facă istorie

Hotărârea poate avea consecințe majore pentru Teleperformance și alte firme de call-center din Olanda. În plus această decizie ar putea fi adoptată și de instanțele altor țări, creând un precedent ce poate extinde acest nou drept al angajatului.

Elly Heemskerk, de la sindicatul FNV, s-a declarat încântată de verdict. Ea crede că decizia va provoca agitație mult dincolo de centrele de apeluri. Potrivit acesteia, din ce în ce mai mulți angajați se plâng de timpul petrecut la serviciu, dar neplătit.

„Gândiți-vă, de exemplu, la oamenii care trebuie să se schimbe sau să pornească un sistem. Schimbarea hainelor face, de asemenea, parte din timpul de lucru”, a declarat ea.

Sindicatul ar prefera să se stabilească compensații colective decât să fie nevoit să lupte în instanță pentru fiecare dintre aceste cazuri. Dar tot le-a cerut membrilor să se prezinte dacă au povești similare.

Deși decizia nu are, deocamdată, aplicabilitate la nivelul întregii Uniuni Europene, precedentul este unul periculos pentru companiile din mai multe domenii și are mari șanse să încurajeze numeroase procese pe premise similare. Teleperformance, de exemplu, are 3600 de angajați în Olanda, conform NOS și, astfel, s-a trezit cu datorii de milioane de euro către agenții de call-center.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....