Bani europeni pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. România a primit 450 de milioane de euro

Mihnea Tălău 28.04.2022, 19:03
Bani europeni pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. România a primit 450 de milioane de euro

Comisia Europeană a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că pus la dispoziția statelor membre peste 3,5 miliarde de euro sub formă de plăţi în avans, drept ajutor pentru sosirea refugiaţilor ucraineni pe teritoriul lor. România a primit 450 de milioane de euro.

România primește bani europeni, ajutor pentru refugiații ucraineni

Cele mai mari fonduri, 562 de milioane de euro, au fost îndreptate către Polonia, întrucât este ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni. Pe locul doi se situează Italia care a primit 452 milioane de euro, urmată de România cu 450 de milioane de euro.

Plăţile au fost făcute în cadrul Acţiunii de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE), iar banii pot fi utilizaţi pentru a oferi hrană, cazare, asistenţă medicală, educaţie sau locuri de muncă refugiaţilor din Ucraina, a precizat Comisia Europeană, informează Agerpres.

Această contribuție a UE are ca scop reducerea poverii suplimentare asupra bugetelor statelor membre având în vedere că cheltuielile statelor membre pentru toate acţiunile de sprijinire a persoanelor care fug din Ucraina vor fi eligibile pentru sprijin din partea UE retroactiv de la data de 24 februarie 2022, atunci când Ucraina a fost invadată de trupele rusești.

Cum beneficiaza statul roman de pe urma refugiatilor ucraineni

Peste 8 milioane de ucraineni ar putea fugi din calea războiului

Agenția pentru refugiați a ONU (UNHCR) a prezis marți, la o conferință de la Geneva, că un total de peste 8 milioane de ucraineni ar putea fugi din țară.

Principalele țări spre care aceștia se îndreptă sunt Polonia, România, Ungaria, Republica Moldova și Slovacia, precum și în alte țări din regiune, inclusiv Belarus, Bulgaria și Cehia.

Potrivit datelor prezentate miercuri de Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene (EUAA), 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Uniunea Europeană de la izbucnirea conflictului în ţara lor.

Cei mai mulţi – circa 2,9 milioane – au sosit în Polonia, în jur de 800.000 în România, 500.000 în Ungaria şi 360.000 în Slovacia, toate ţări vecine cu Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...