Bancomatele de la care nu trebuie să scoți niciodată bani. Detaliile la care trebuie să fii atent

Mihnea Tălău 23.05.2023, 12:46
Bancomatele de la care nu trebuie să scoți niciodată bani. Detaliile la care trebuie să fii atent

Mare atenție când mergeți la bancomate. Poți rămâne fără bani. Printre trucurile folosite de hoții cibernetici se află și „alterarea” bancomatelor în diverse moduri. Pentru a le contracara experții în domeniul financiar ne sfătuiesc să fim foarte atenți la orice detaliu în momentul în care dorim să facem o operațiune la un bancomat.

La ce trebuie să fii atent când scoți bani din bancomat

Cu toate că o mare parte din finanțe se gestionează digital prin telefoanele mobile, uneori mai este nevoie și de bani lichizi, prin urmare să apelezi la un bancomat. Cu toate acestea, experții financiari atrag atenția că nu întotdeauna este recomandat să obții bani în acest fel. Iată când să eviți să scoți bani de la bancomat, potrivit Realitatea.net.

1. Fanta de card slăbită sau șubredă sau dispozitive suspecte atașate la bancomat

Dacă observi ceva neobișnuit la un bancomat, evită să-l utilizezi. Aceste semne pot include o „fantă pentru carduri slăbită sau deteriorată” sau chiar „dispozitive suspecte atașate la ATM”, ne sfătuiește Doug Carey, analist financiar autorizat și proprietar al WealthTrace.

„Acestea ar putea fi semne ale unor dispozitive de skimming de carduri pe care infractorii le folosesc pentru a vă fura informațiile despre carduri”, explică specialistul.

2. Bancomatul vă cere de două ori să introduceți codul PIN

Bailey Schramm, consilier financiar la BizReport, spune că un alt semn al unei potențiale escrocherii ar putea apărea în timpul tranzacției.

„Dacă un bancomat vă solicită să introduceți PIN-ul de două ori, ar putea însemna un dispozitiv de skimming”, spune ea. „Introducerea PIN-ului de două ori ar putea să le dea acces la contul vostru. Dacă întâmpinați această solicitare, anulați tranzacția și raportați problema la bancă.”

Un pensionar din Arad a ramas fara pensie imediat dupa ce a scos-o din bancomat

3. Bancomatul se află într-o zonă slab luminată

„Bancomatele din zonele cu vizibilitate redusă atrag infractorii”, avertizează analistul financiar Tom Koestermen. O astfel de poziționare te supune riscului de a fi jefuit, plus, din cauza slabei iluminări, ai putea să nu observi diverse aparate atașate bancomatului.

„Căutați un bancomat într-o zonă bine luminată, cu camere de supraveghere”, recomandă specialistul. „Infractorii nu atacă de obicei în zonele foarte luminate de teama de a nu fi prinși”.

4. Bancomatul pare să aibă probleme tehnice

Dacă constați că bancomatul pe care intenționezi să-l utilizezi pare să aibă probleme de funcționare, s-ar putea să ai tentația să încerci totuși să-l folosești. Cu toate acestea, conform sfatului lui Michael Hammelburger, consultant financiar și director executiv al The Bottom Line Group, este recomandat să eviți această situație.

„Ar putea exista o problemă cu aparatul care distribuie numerar sau procesează tranzacțiile, ceea ce ar putea duce la erori sau la pierderea de fonduri”, avertizează el. „Dacă întâmpinați dificultăți tehnice cu un bancomat, este absolut necesar să vă anunțați imediat banca.”

5. Bancomatul nu se află în rețeaua băncii care a emis cardul

Poate exista tentația de a utiliza din când în când un bancomat care nu este parte a rețelei băncii tale, deoarece este mai comod. Cu toate acestea, conform afirmației lui Fred Winchar, expert în finanțe și CEO al MaxCash, acesta este considerat „cel mai important motiv” pentru a nu utiliza un anumit bancomat.

„Comisioanele de la ATM pot ajunge până la 5 dolari pe retragere și ești lovit atât de comisioanele de la ATM, cât și de cele de la banca ta pentru că folosești un aparat din afara rețelei”, avertizează Winchar, potrivit bestlifeonline.com. „Așa că mergeți la un bancomat care este în rețea sau mergeți la banca dumneavoastră.”

Acest lucru este cu atât mai important de reținut atunci când călătorești în străinătate, potrivit lui Jason Skinrood, un expert financiar certificat și ofițer de credite cu peste 19 ani de experiență în domeniu.

„În cazul bancomatelor dintr-o țară străină, este posibil să fiți supuși unor comisioane suplimentare, fluctuațiilor cursului de schimb și altor riscuri”, explică Skinrood.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...