Bancnota care ar putea fi interzisă. Scapă repede de ea dacă o ai acasă

Iancu Andreea 28.09.2021, 11:53
Bancnota care ar putea fi interzisă. Scapă repede de ea dacă o ai acasă

În cazul în care nu te numeri printre colecționarii de monede și bancnote, este bine de știut faptul că autoritățile din Europa au anunțat o măsură importantă pentru toți posesorii acestor bani. Bancnota care ar putea fi interzisă a produs multe probleme oamenilor legii și astfel au decis să o scoată din circulație cât mai curând posibil. Dacă o ai acasă, mai bine scapă de ea.

Bancnota de 500 de euro ar putea fi interzisă de autorități pentru a preveni activitățile infracționale

Olanda a anunțat care este bancnota interzisă de către autoritățile statului, care este cunoscută și drept „bancnota lui bin Laden”. Se pare că există un motiv lesne de înțeles în cazul acestei denumiri. Cel care a inițiat o mișcare la nivel european este ministrul olandez de Finanțe, Wopke Hoekstra, care își dorește ca bancnota de 500 de euro să fie eliminată din circulație. De asemenea, oficialul din Olanda a solicitat interzicerea plăților în numerar a sumelor de peste 5.000 de euro pentru a preveni spălarea de bani și activitățile infracționale.

Deocamdată, oficialul a primit sprijinul unor state precum Belgia, Franţa, Italia şi Spania, fiecare dintre acest țări având posibilitatea de a stabili propriul plafon, chiar mai scăzut, pentru care acceptă plățile în numerar. Hoekstra speră la dezvoltarea unui program de limitare a plăţilor în numerar la 3.000 de euro în Olanda. Totodată, interzicerea bancnotei de 500 de euro, spune el, nu îi va afecta pe consumatorii obișnuiți, aceștia având rareori plăți în numerar de peste 1.000 de euro, în Olanda. Potrivit unei decizii a Băncii Centrale Europene, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă, însă este în continuare în circulație. Aproximativ 400 de milioane de astfel de bancnote, echivalentul a 200 de miliarde de euro, se regăsesc în întreaga lume. Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi.

Bancnota care ar putea fi interzisă în lume
Bancnotele de 500 de euro ar putea fi interzise în mai multe state

Banii sunt folosiți cu precădere în tranzacții ilegale

Ministrul Hoekstra şi omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susţinând că este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro, a precizat Theo Akse, fost şef al organismului de combatere a spălării banilor.

Motivul pentru care a primit numele de bancnota „bin Laden”

Bancnota de 500 de euro este cunoscută drept bancnota „bin Laden” și reprezintă o aluzie la fostul lider al grupării teroriste Al-Qaeda. Totul se datorează faptului că aceasta permite grupărilor infracționale să transporte sume mari de bani într-un spațiu compact. Astfel, o sumă de un milion de euro va cântări doar 2,2 kilograme, putând fi ascunsă cu ușurință într-un rucsac. Pe de altă parte, aceeași sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de șase ori mai mare și va fi mult mai vizibilă la transport.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...