Băncile din România au dat lovitura. E vorba de bani mulți, informație importantă pentru clienți

Ioana Bucur 07.04.2022, 16:22
Băncile din România au dat lovitura. E vorba de bani mulți, informație importantă pentru clienți

Șomaj tehnic, disponibilizări, amânarea plății ratelor. Cei doi ani de pandemie nu au fost deloc ușori pentru mulți oameni, însă pierderile nu au fost pe toate liniile. Potrivit unor date publicate recent, băncile din România au dat lovitura, fiind vorba despre sume importante de bani. Ce s-a întâmplat în anul 2021 cu clienții de la noi din țară.

Ce s-a întâmplat în 2020 și 2021

Cum au arătat anii 2020 și 2021, marcați de restriciile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19? Datele centralizate de platforma „Dreptul la Banking” creată de Asociația Română a Băncilor (ARB) oferă o radiografie neașteptată.

În ultimii doi ani, băncile din România au oferit credite noi populației și companiilor în valoare de 194,5 miliarde de lei. În cei doi ani analizaţi, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de peste 55% din împrumuturi.

Măsurile impuse din primăvara anului 2020 din pricina situației epidemiologice – inclusiv perioada de lockdown – au avut efecte vizibile și în domeniul bancar. S-au acordat credite în valoare de 84 de miliarde de lei.

În ciuda faptului că activitatea băncilor şi a debitorilor s-a desfăşurat în condiţiile restricţiilor impuse în contextul pandemic, sumele împrumutate au depășit cu puțin nivelul creditelor noi accesate în anul 2019, când volumul acestora a totalizat 83,24 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.

Băncile din România au dat lovitura. E vorba de bani mulți, informație importantă pentru clienți

Băncile din România au dat lovitura

În 2021, an în care România a fost în stare de alertă, volumul creditelor noi a crescut cu 31,5%, până la 110,5 miliarde de lei.

„Astfel, în contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susţinut, ca într-o perioadă normală şi pe baze sustenabile. În 2021, ponderea creditelor noi a reprezentat o treime (34%) din soldul creditului neguvernamental de la sfârşitul anului, care s-a cifrat la 324 miliarde lei, conform datelor Băncii Naţionale a României.

Această pondere ridicată a împrumuturilor noi în soldul creditului neguvernamental se explică prin scadenţa scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor”, a transmis ARB.

A fost un an bun pentru băncile din România, în condițille în care populaţia a contractat împrumuturi în valoare de aproape 50 de miliarde lei, în creştere cu 40% faţă de anul precedent, ponderea din totalul împrumuturilor noi fiind de 45%. Companiile au împrumutat aproape 61 de miliarde, cu 25,4% mai mult decât în 2020.

Potrivit sursei, populația a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de 99,32% în 2021, conducând la eliminarea riscului valutar.

„Industria bancară din România asigură, datorită specificului activităţii sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact deopotrivă asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România”, a precizat ARB.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...