Banchiza din Antarctica se prăbușește mai repede decât se credea. Care ar putea fi consecințele

Beatrice Dumitru 11.08.2022, 16:17
Banchiza din Antarctica se prăbușește mai repede decât se credea. Care ar putea fi consecințele

Ghețarii de pe coasta Antarcticii aruncă aisberguri mai rapid decât poate natura să refacă gheața care se topește, pierderile estimate fiind duble la cea mai mare calotă de gheață din lume în ultimii 25 de ani, arăta o analiză. Banchiza din Antarctica a atins luna trecută cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată în iulie în cei 44 de ani de date obținute din satelit.

Ce se întâmplă cu Banchiza din Antarctica

Primul studiu de acest fel, realizat de cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA de lângă Los Angeles și publicat în revista Nature, ridică o nouă îngrijorare cu privire la cât de rapid se topesc rafturile plutitoare de gheață ale Antarcticii și accelerează creșterea nivelului marilor globale din cauza schimbărilor climatice.

Pierderea netă a calotei de gheață a continentului în ultimul sfert de secol se întinde pe aproape 37.000 km pătrați, o zonă aproape de dimensiunea Elveției, potrivit cercetătorului JPL Chad Greene, autorul principal al studiului.

Platforma de gheață din Antarctica se prăbușește mai repede decât se credea. Care ar putea fi consecințele
Banchiza din Antarctica a atins luna trecută cea mai mică suprafaţă. Sursa foto: Unsplash

Antarctica se prăbușește la marginile sale. Și atunci când straturile de gheață se micșorează și se slăbesc, ghețarii masivi ai continentului tind să accelereze și să mărească rata de creștere a nivelului mării la nivel global”, a spus Chad Greene, citat de Reuters.

Care ar putea fi consecințele

Constatarea principală a studiului a fost că pierderea netă de gheață din Antarctica din bucățile de ghețari de coastă apărute în ocean este aproape la fel de mare ca și cantitatea netă de gheață despre care oamenii de știință știau deja că se pierde din cauza subțierii provocată de topirea straturilor de gheață de dedesubt. Astfel, masa straturilor de gheață ale Antarcticii s-a redus cu 12 trilioane de tone din 1997, dublu față de estimarea anterioară, a concluzionat analiza.

Consecințele ar putea fi enorme. Antarctica deține 88% din toată gheața din lume, a spus el. Rafturile de gheață, foile plutitoare permanente de apă dulce înghețată durează mii de ani să se formeze și să acționeze pentru a bloca ghețarii, care altfel ar aluneca cu ușurință în ocean, ceea ce ar duce la creșterea nivelului mărilor.

În ultimele decenii, totuși, încălzirea oceanelor a slăbit rafturile de dedesubt ceea de a dus la pierderi, în medie, de 149 de milioane de tone pe an din 2002 până în 2020, potrivit NASA. În urma analizei, cercetătorii au descoperit că este puțin probabil ca Antarctica să revină la nivelurile ghețarilor de dinainte de 2000 până la sfârșitul acestui secol.

Cele mai mari probleme sunt în estul Antarcticii, de unde dispar în fiecare an aproape 60 de miliarde de tone de gheață.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...