Banca Centrală Europeană: „Afluxul de refugiați ucraineni ar putea atenua deficitul de forță de muncă din zona euro”

Mihnea Tălău 20.06.2022, 13:34
Banca Centrală Europeană: „Afluxul de refugiați ucraineni ar putea atenua deficitul de forță de muncă din zona euro”

Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat, luni, că afluxul de refugiați ucraineni în Uniunea Europeană ar putea atenua treptat deficitul de forță de muncă din zona euro, deoarece o parte dintre cei care fug de război se vor stabili definitiv.

Șapte milioane de persoane au fugit din Ucraina

Aproximativ șapte milioane de persoane, majoritatea femei și copii, au fugit din Ucraina până în prezent, de când Rusia a lansat invazia sa pe 24 februarie, și tot mai multe pleacă în fiecare zi, mulți dintre ei sperând să găsească oportunități de angajare durabilă în UE cu 27 de națiuni, informează Reuters.

„În cadrul tuturor ipotezelor detaliate până acum, calculele de tip „back of an envelope” indică o creștere mediană între 0,2% și 0,8% a forței de muncă din zona euro pe termen mediu. Acest lucru corespunde unei creșteri cuprinse între 0,3 și 1,3 milioane de persoane a dimensiunii forței de muncă din zona euro ca urmare a crizei refugiaților din Ucraina”, a precizat BCE într-un articol din Buletinul economic.

Refugiati ucrainieni

Zona euro se confruntă cu o penurie de forță de muncă

În condițiile în care șomajul se află la un nivel minim record, zona euro se confruntă cu o penurie tot mai mare de forță de muncă, iar afluxul de refugiați ar putea „ușura ușor” restricțiile de pe piața muncii, a precizat BCE.

Cu toate acestea, aducerea oamenilor la muncă s-ar putea dovedi dificilă din cauza barierelor administrative, a adăugat BCE.

„Barierele de pe piața forței de muncă și alte fricțiuni rămân impedimente semnificative pentru refugiați, ceea ce face dificilă integrarea acestora pe piețele muncii din țările gazdă, în special pe termen scurt”, a mai precizat BCE.

Ucrainenii refugiaţi dispun pe piaţa muncii din România de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, având acces la toate serviciile oferite de agenţiile judeţene ale serviciului public de ocupare. Sute de angajatori au anunţat, însă, locuri de muncă disponibile special pentru aceşti cetăţeni. Conform ANOFM, numai în perioada 24 februarie – 19 mai 2022, 273 firme au anunţat 4.089 locuri de muncă disponibile pentru cetăţenii ucraineni.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...