Bacalaureat 2022. Notă de 2,8, transformată în 9,8 după contestaţie. Cum a fost posibil aşa ceva

Andra Daoud 01.07.2022, 12:33
Bacalaureat 2022. Notă de 2,8, transformată în 9,8 după contestaţie. Cum a fost posibil aşa ceva

Ministerul Educației a publicat vineri, 1 iulie, rezultatele finale la examenul de Bacalaureat. Elevii care au depus contestații au stat cu emoții până când au aflat dacă lucrările lor au fost punctate în plus, dacă notele au rămas neschimbate sau dacă, dimpotrivă, au fost notate cu punctaje mai mici. Una dintre cele mai mari diferențe în urma contestației este de 7 puncte. Ministrul Educației a explicat cum a fost posibil așa ceva.

Nota unui elev la BAC a crescut de la 2,8 la 9,8 în urma contestației

Emoțiile au ajuns la final pentru absolvenții de liceu care au susținut Bacalaureatul în 2022. Vineri, 1 iulie, au fost afișate rezultatele finale, în urma contestațiilor. În 2022 au fost depuse peste 49.000 de contestații, după cum a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a specificat că, din totalul contestațiilor depuse, peste 30.000 s-au soluționat în favoarea elevilor, adică lucrările au fost notate cu punctaj mai mare, în timp ce aproximativ 15.000 de note au fost micșorate.

Sorin Cîmpeanu a dat exemplul unui elev care, înainte de contestație obținuse nota 2,8 și după recorectare, lucrarea sa a fost notată cu 9,8. Ministrul a precizat că, în acest caz, a fost vorba despre o eroare de transcriere a notei, incident catalogat drept „dramatic” de către ministru, care a spus că evaluarea digitalizată ar putea rezolva aceste probleme.

„Este o eroare dramatică pentru acel elev care știe că a făcut de 9,80 și s-a văzut pe liste cu 2,80. Aceste erori pot fi eliminate doar prin procesul de digitalizare a evaluării”, a menționat Cîmpeanu.

Bacalareat 2022. Nota de 2,8, transformata in 9,8 dupa contestatie. Cum a fost posibil asa ceva
Peste 30.000 de note au fost marite dupa contestatii

Rata de promovare a crescut la 75,2% în urma contestațiilor

Cîmpeanu a precizat vineri dimineața, în cadrul unei conferințe de presă în care a anunțat rezultatele finale la BAC, faptul că rata de promovare a crescut ușor în urma soluționării contestațiilor.

„Astfel, au fost schimbate multe note: peste 30.377 au fost mărite, peste 15.000 de note au fost micşorate. Luând în calcul toate acestea, 75,2% este rata de promovare, o diferenţă de mai puţin de 2%.

La limba română şi la istorie au fost cele mai multe modificări la note. La peste 120 de lucrări au apărut diferenţe mari, de peste 2 puncte: Maramureş, Argeș, Ialomiţa, Constanţa, acestea sunt judeţele cu cele mai multe note schimbate. Vom analiza punctual cazurile care au dus la aceste diferențe. Au fost erori materiale, de transcriere din borderou, erori de interpretare, mai ales la română și la istorie și diferențe complet nejustificate.

Avem 74 de licee în care promovarea a fost de 100%, e o veste bună. Avem, însă, şi 49 de licee în care promovarea a fost 0, nimeni nu a reuşit să ia notă de trecere la Bacalaureat. 11 licee cu 1 singur candidat promovat. Sunt probleme foarte grave în aceste licee, cu siguranță predarea trebuie să fie mult îmbunătățită”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe