BAC 2021. Le oră trebuie să fie în clase elevii la examenul pentru Limba maternă

Emanuela Pană 01.07.2021, 09:48
BAC 2021. Le oră trebuie să fie în clase elevii la examenul pentru Limba maternă

Zi cu emoții mari pentru candidații din rândul minorităților naționale, care susțin astăzi, 1 iulie, ultima probă scrisă în cadrul examenului de Bacalaureat 2021 – proba la Limba și literatura maternă. Ca și în cazul celorlalte examene susținute, se aplică aceleași reguli și la acest ultim test din sesiunea iunie – iulie a Bacalaureat 2021. Mai multe detalii, în continuare.

BAC 2021. Elevii susțin azi proba la Limba Maternă

Examenul de Bacalaureat 2021 se încheie astăzi cu ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă. Elevii, așezați în bănci în ordine alfabetică, au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele aduse de comisiile de supervizare.

Ca și la celelalte examene, elevii au intrat în sălile de examinare, în baza actului de identitate, între orele 7:30 și 8:30. Subiectele au fost distribuite la ora 09:00, când a început examenul propriu-zis.

Examenul național de Bacalaureat 2021 (sesiunea iunie-iulie) începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatură română. Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima proba scrisă, proba la Limba și literatură maternă, este programată joi, 1 iulie.

Examenul este organizat în 802 centre. Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare. În Capitală vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați“, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Educatiei.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu acceptă ca subiectele la examenul de Bacalaureat 2021 să nu fie unele clare sau să aibă capcane. De asemenea, oficialul a precizat că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul pandemic.

După cum aminteam și mai sus, ca și în cazul celorlalte examene, regulile de desfășurare a ultimei probe rămân aceleași. Prin urmare, orice tentativă de fraudă este amendată imediat prin eliminarea candidatului /candidaților din examen și notarea acestuia/acestora cu 1.

Absolvenții au intrat în sala de examen fără a avea asupra lor orice fel de dispozitive electronice, fără cărți, notițe, dicționare, manuale, etc.

Reguli pe care trebuie să le respecte elevii care dau BAC-ul

 • Probele scrise încep la ora 09:00. Accesul în centrul de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate;
 • Este interzis să introduci în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat;
 • Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen.

Reguli pentru siguranța epidemioligică

 • Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, 1 la plecare;
 • În sălile de clasă în care se desfașoara probele, locurile se stabilesc astfel încat să existe între candidați o distanță de 1 metru;
 • Colectarea maștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate;
 • Este interzis schimbul de obiecte personale;
 • Centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Citește și: Bacalaureat 2021. Când trebuie să ajungă în clase elevii la proba la alegere a profilului și a specializării

Când se afișează rezultatele la BAC 2021

Primele rezultate ale probelor scrise în cadrul examenului de Bacalaureat 2021 se vor afișa pe data de 5 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, până la ora 18:00. Rezultatele finale la BAC 2021 vor fi afișate pe 9 iulie.

Când se afișează rezultatele la Bacalaureat 2021
Când se afișează rezultatele la Bacalaureat 2021
 • 5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00;
 • 5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor;
 • 6 – 9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor;
 • 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale.

Pentru a fi promovat, un candidat la examenul de Bacalaureat 2021 trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoaşterea /echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.