Editorial Alin Buzărin

Ba MARȘ TU, Dana Budeanu! ”Erudita” jignește și amenință că nu mai cumpără cărți. Dar a cumpărat vreodată?

Alin Buzărin 11.05.2021, 17:16
Ba MARȘ TU, Dana Budeanu! ”Erudita” jignește și amenință că nu mai cumpără cărți. Dar a cumpărat vreodată?

Trebuie făcută de la început precizarea că omniprezenta bloggeriță, vloggeriță, creatoare de modă sau ce-o mai fi nu mai cumpără cărți editate de ”Curtea veche” și vândute în rețeaua ”Diverta”. De la altcineva probabil că mai cumpără. Dar, deși e posibil să cumpere pare evident că nu le citește. Majoritatea indiciilor conduc în această direcție.

Mitocănia autoarei

Bref, ”Curtea veche” și ”Diverta” au anunțat că oferă o carte gratuită tuturor celor care prezintă o adeverință de vaccinare obținută în perioada 8-16 mai, iar impetuoasa opinioată a sărit ca arsă, postând cu majuscule pe Facebook că nu mai cumpără în viața ei nicio carte editată de Curtea Veche și nimic de la ”Diverta!”.

Nimic, e clar? Nici creioane cu gumă, nici hârtie creponată, nici pelicanol, nimic, nimic, nimic! Iar mesajul de încheiere al megamediatizatei se încheie în stilu-i caracteristic: ”FĂTĂLĂILOR! MARȘ!”.

Ba MARS TU, Dana Budeanu! Erudita jignește si ameninta ca nu mai cumpara carti. Dar a cumparat vreodata
Dana Budeanu

Ironia editurii

”Curtea Veche” nu i-a rămas datoare. A apelat la umor fin, replicând, tot cu majuscule: PÂNĂ DUMINICĂ 16 MAI. NU MAI PUTEȚI VENI LA MOCANGELI DUPĂ. MARȘ LA DIVERTA!”. Prima umilință servită gureșei opiniote e folosirea verzalelor. Dacă ați observat, cu cât autorul e mai cabotin, cu atât verzalele sunt mai numeroase.

La DB procentul de cabotinism și de țopism e de sută la sută, și în scris, și oral. Apoi, limbajul. ”Langajul”, cum ar fi zis rafinata Rodica Ojog-Brașoveanu. ”Curtea Veche” își reiterează mesajul, folosind cuvinte din suavul și sublimul lexic al contestatarei.

Nu e destul

Unui asemenea țășism precum cel emis de sfertodocta alcătuitoare de șalvari și de basmale ar fi trebuit să i se răspundă nu finuț, cum a făcut ”Curtea Veche”, ci la fel de abrupt și de grobian precum întregul comportament al mahalagioaicei online.

Ba MARȘ TU, Dana Budeanu! Ar fi fost mult mai nimerit. Așa meriți când iei în bășcălie atât actul de a oferi gratuit o carte, cât și vaccinarea în sine. Un avocat deștept ar putea chiar găsi ceva cu ”zădărnicirea”, dar ce rost are?

Fanii mizeriei

Până la urmă Dana Budeanu și alții ca ea pot spune ce vor și unde vor. Dramatic e însă procentul celor care le urmăresc și le savurează discursul incult și toxic, al celor care prizează tot felul de tâmpenii emise de aceștia. N-au decât! Riscul ca editurile să rămână cu cărțile în raft din cauza refuzului Danei Budeanu de a le mai cumpăra e insignifiant. Măcar cât transpare din împleticita-i exprimare, lecturile ei se mărginesc la numărul tramvaiului din stație și la cuvântul STOP (tot cu majuscule) scris alb pe roșu pe semnul de circulație din colț.

Are cine să cumpere cărți, nu e nevoie de Dana Budeanu. De fapt, pentru oamenii cu un dram de minte, de Dana Budeanu nu e nevoie deloc.