Avocații ruși au ajuns la disperare. Sunt asaltați de cetățeni care vor să evite mobilizarea dictată de Putin: „Singura cale este moartea sau detenţia”

Elena Avramescu 04.10.2022, 12:46
Avocații ruși au ajuns la disperare. Sunt asaltați de cetățeni care vor să evite mobilizarea dictată de Putin: „Singura cale este moartea sau detenţia”

Situație fără precedent în Rusia, unde s-a ajuns la gesturi disperate din partea cetățenilor care vor să scape cu orice preț de mobilizarea obligatorie impusă de Vladimir Putin. Astfel că avocații din Rusia sunt suprasolicitați în prezent, fiind nevoiți să lucreze la foc continuu pentru a-i putea consilia pe cei care riscă să fie trimişi să lupte în războiul din Ucraina.

Cetățeni ruși apelează la avocați ca ultimă soluție pentru mobilizarea parțială

Astfel că mai multe grupuri civice şi de avocaţi au mărturisit că sunt pur și simplu asaltate de cereri de sprijin încă de când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la data de 21 septembrie, că 300.000 de persoane urmează să fie mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei.

Până acum, sute de mii de persoane au fugit în Kazahstan, Georgia şi Finlanda, însă foarte mulți au rămas în Rusia, încercând să se ascundă de recrutorii militari, pentru a nu primi ordin de încorporare.

„Lucrăm non-stop. Viaţa normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenţia pentru nerespectarea ordinelor”, a spus Serghei Krivenko, care conduce o organizaţie de zece avocaţi.

Inițial, ordinul mobilizării a fost conceput pentru cei cu experienţă militară dar şi pentru experţi din specialităţile de care este nevoie, însă aplicarea acestuia nu pare să fi ţinut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student și nici de vârsta persoanelor.

Jumătate din bărbații mobilizați dintr-o regiune rusă au fost trimiși acasă. Comisarul a fost concediat
Mobilizare partiala in Rusia

În decursul săptămânii trecut, președintele rus Vladimir Putin a declarat că există greşeli şi trebuie remediate rapid.

„Mă gândesc la taţii cu mulţi copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au trecut deja de vârsta mobilizării”, a declarat el.

Dmitri Lutsenko, cel care conduce o organizaţie numită ‘Eliberare’ şi oferă informaţii şi consiliere juridică, a declarat că cel mai bun mijloc de a evita mobilizarea este de a părăsi Rusia cât mai rapid.

„A doua cea mai bună opţiune este să te ascunzi. Evitaţi să semnaţi ordinele de chemare, evitaţi centrele militare. Sancţiunea juridică pentru neprezentare este o mică amendă şi nu ştiu pe nimeni care să fi fost amendat deocamdată”, a spus acesta.

Se pare că tinerii şi femeile solicită ajutor în proporție mai mare decât bărbaţii în vârstă, iar dacă aceştia din urmă îşi spun părerea sunt declarați fatalişti şi obedienţi faţă de autorităţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...