Avertizare de furtuni în România. Zonele în care ploile puternice iau locul caniculei

Elena Avramescu 15.07.2022, 14:38
Avertizare de furtuni în România. Zonele în care ploile puternice iau locul caniculei

Vremea capricioasă continuă în România, iar după zile toride urmează câteva de ploi puternice. În cursul zilei de astăzi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de disconfort termic ridicat și de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru perioada 15-16 iulie.

Ploi puternice anunțate de ANM

„În intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat, local, în regiunile sudice și sud-estice, iar vineri (15 iulie) și în cele vestice, astfel încât indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 36 de grade.

Vineri, local în regiunile nordice, nord-estice și centrale, iar sâmbătă în cele sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii (viteze la rafală de peste 60…70 km/h), descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torenţial și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp”, a este mesajul transmis de ANM.

Directorul ANM anunta ca vin ploile si scad temperaturile
ANM anunta ploi puternice

Vremea în Capitală

În cursul zilei de astăzi, vremea o să fie caniculară, iar și disconfortul termic va fi ridicat. Temperatura maximă o să fie de 36 de grade, iar cerul va fi variabil, senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, în timp ce temperatura minimă va fi de 16-20 de grade.

Sâmbătă, vremea va fi extrem de călduroasă, astfel că disconfortul termic se va menține ridicat. Cerul va fi tot variabil, dar după orele prânzului va crește probabilitatea pentru înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va înregistra în jurul valorii de 33-34 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că nu vom scăpa de temperaturile caniculare, care vor continua să fie prezente și toată săptămâna viitoare. În plus, lipsa precipitațiilor consistente o să provoace disconfort termic cetățenilor, a notat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu. În acest sens, seceta o să continue în România. Prognoza meteo a ANM nu este pozitivă în Capitală, unde temperaturile vor fi caniculare.

„Sunt temperaturi în creștere, vor mai crește mâine, dar de sâmbătă și în cursul zilei de duminică ne așteptăm să fie o idee mai răcoare, după care de săptămâna viitoare vor fi din nou în creștere, iar pe joi și vineri ne așteptăm la 37-38 de grade Celsius, în termometre. În Moldova, temperatura a crescut de ieri pana azi cu 8 grade, acesta este un fenomen extrem de periculos”, a atras atenția meteorologul ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...