Avertizare cod roșu de ploi torențiale în România. ANM a anunțat zonele vizate

Andra Daoud 05.07.2022, 18:47
Avertizare cod roșu de ploi torențiale în România. ANM a anunțat zonele vizate

Este cod roșu de ploi torențiale marți seară, în sudul țării. Meteorologii au emis o avertizare valabilă în mai multe localități din județele Olt și Vâlcea. Cantitățile de apă vor depăși 50 de litri pe metrul pătrat și vor fi însoțite de descărcări electrice și grindină, anunță meteorologii.

Cod roșu de ploi torențiale valabil marți seară

ANM a emis o nouă avertizare de vreme instabilă, valabilă în câteva județe din sudul țării. Este cod roșu de ploi și vijelii, valabil până la ora 19:00, în localitățile: Colonești, Verguleasa, Vulturești, Spineni, Poboru, Bărăști, Dobroteasa, Făgețelu și Tătulești din județul Olt, dar și localitățile Drăgășani, Prundeni și Ștefănești din județul Vâlcea. Potrivit meteorologilor, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și, local, de grindină.

De la ora 18:15 și până la ora 19:15 este în vigoare și un cod portocaliu de ploi însoțite de descărcări electrice, vânt puternic și grindină, valabil în județul Maramureș, în localitățile Borșa și Moisei. Aici cantitățile de apă vor depăși 35-40 litri pe metrul pătrat. Și pentru județul Bistrița-Năsăud meteorologii au emis o avertizare de tip nowcating. Aici este cod portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Avertizare cod rosu de ploi torentiale in Romania. ANM a anuntat zonele vizate
Cod rosu de ploi si vijelii in mai multe localitati

IGSU, recomandări pentru populație pe timp de furtună

În condițiile în care furtunile au făcut ravagii în ultimele zile în mai multe zone din România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis o serie de recomandări, pentru ca oamenii să se protejeze cât mai bine de efectele instabilității atmosferice.

„Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.”, au transmis cei de la IGSU.

Meteorologii avertizează că vara 2022 va fi una a extremelor, iar zilele vor fi împărțite între caniculă și furtuni și vijelii.

„Cu siguranță, în orice loc ne-am afla, trebuie să luăm în considerare alertele meteorologice emise de autoritățile serviciilor meterologice naționale. Dacă în Europa de sud și sud-est, în această perioadă, traversăm val de căldură persistent, a fost de interes în special în Spania, Portugalia, Italia, acolo unde au fost doborâte recorduri, ne-am apropiat de 40 de grade, cu siguranță și în următoarele zile trebuie să fim atenți la aceste informații. Vara anului 2022 va fi o vară a extremelor!”, a transmis directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe