Avertizare ANM. Meteorologii au emis cod portocaliu. Ce urmează să se întâmple în țară

Iancu Andreea 19.06.2020, 12:42
Avertizare ANM. Meteorologii au emis cod portocaliu. Ce urmează să se întâmple în țară

Începând de astăzi, 19 iunie și până mâine, meteorologii au emis un cod portocaliu. Astfel, Administrația Națională de Meteorologie avertizează cetățenii că vremea va fi schimbătoare în următoarele ore. Iată la ce ar trebui să ne așteptăm pe parcursul zilei de astăzi.

Cod portocaliu în aproape toată țara

Potrivit meteoromania.ro, există în vigoare o avertizare de vreme rea începând de astăzi, 19 iunie. Această avertizare are ca durată intervalul 12:00 – 02:00. Fenomenele cele mai întâlnite pe parcursul acestei perioade sunt cantități de apă însemnate precum și instabilitate atmosferică accentuată.

În după-amiaza zilei de vineri (19 iunie) și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă (19/20 iunie), în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul și nordul Munteniei, precum și în zonele montane, vor fi intervale cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse, 50…80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină, conform sursei citate.

Se anunță cod portocaliu și cod galben în aproape toată țara Foto - meteoromania.ro
Se anunță cod portocaliu și cod galben în aproape toată țara
Foto – meteoromania.ro

Cod galben în toată țara

Dincolo de codul portocaliu anunțat de către specialiști, este în continuare în vigoare și codul galben. Acesta este valabil începând cu data de 20 iunie, ora 10:00 – 22 iunie, ora 10:00. Astfel, fenomenul vizat în această perioadă este cel de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Așadar, în intervalul menționat, se vor semnala perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceste fenomene se vor manifesta prin descărcări electrice, averse de ploaie cu caracter torențial, grindină dar și vijelii.

Astfel, cantitățile de apă înregistrate vor putea depăși 25-30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, pe arii restrânse, vor exista cantități de 40-60 de litri pe metru pătrat.

Totodată, este de menționat faptul că gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării și în prima parte a săptămânii viitoare. Așadar, trebuie să ne așteptăm ca și începutul săptămânii care urmează să fie unul cu schimbări bruște de vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...