Avertismentul unui cercetător român: „Omicron va fi un val al copiilor și tinerilor”

Ana Anitoiu 08.12.2021, 18:42
Avertismentul unui cercetător român: „Omicron va fi un val al copiilor și tinerilor”

Un cercetător român a atras atenția că varianta Omicron a coronavirusului ar putea provoca un val al pandemiei ce va afecta mai ales copiii și tinerii. Medicul Octavian Jurma este de părere că e posibil ca această tulpină să tripleze numărul de internări în spitalele din țară la categoria de vârstă 0 – 39 de ani.

Cercetătorul român, despre valul Omicron

Octavian Jurma a atras atenția că este posibil să crească numărul deceselor în rândul copiilor și tinerilor, din cauza răspândirii variantei Omicron a coronavirusului, într-un cel de-al cincilea val al pandemiei în România.

„Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie.

Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că decizia a fost luată să repetăm succesul din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, a spus Octavian Jurma.

Avertismentul unui cercetator roman: Omicron va fi un val al copiilor si tinerilor
Varianta Omicron ar putea provoca un val al copiilor si tinerilor

Octavian Jurma, despre ce ar alimenta valul 5 al pandemiei

De asemenea, Octavian Jurma a declarat că relaxarea măsurilor de limitare a răspândirii SARS-CoV-2, vacanța de iarnă și apoi redeschiderea școlilor vor alimenta cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus în țară.

„Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la două săptămâni după deschiderea școlilor, undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a mai spus Octavian Jurma.

Specialistul a precizat că este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să tripleze numărul de internări în spitale la categoria de vârstă 0 – 39 ani.

„Rămâne de văzut dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri. Să sperăm că cei în vârstă nu vor spune și ei: Lasă că mor doar tinerii. Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccinează-i, acum!”, a transmis Octavian Jurma.

În plus, medicul Octavian Jurma a spus că autoritățile au timp să ia măsurile necesare împotriva următorului val al pandemiei de coronavirus. Până acum au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta Omicron în România.

Urmăriți Impact.ro și pe