Avertismentul SUA după discursurile lui Vladimir Putin și Xi Jinping. „Aceasta nu este o diplomație constructivă”

Beatrice Dumitru 20.03.2023, 23:20
Avertismentul SUA după discursurile lui Vladimir Putin și Xi Jinping. „Aceasta nu este o diplomație constructivă”

Președintele Chinei Xi Jinping a avut o întrevedere de peste patru ore la Kremlin cu Vladimir Putin. Liderul Rusiei a saluta propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și a adăugat că a privit planul propus de China „cu respect”. Dar SUA au avertizat după discursul celor doi președinți.

„Lumea nu trebuie să fie păcălită”

Xi Jinping a făcut prima sa vizită în Rusia de când Moscova a lansat războiul împotriva Ucrainei, la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională de la Haga l-a acuzat pe președintele rus că a comis crime de război în țara vecină și a emis un mandat pentru arestarea sa.

Însă Casa Albă și-a menținut punctul de vedere sceptic cu privire la summitul din această săptămână dintre cei doi președinți sugerând că există puține dovezi că discuțiile ar putea duce la evoluții pozitive pentru Ucraina. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken a declarat că „lumea nu ar trebui să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina.

Avertismentul SUA după discursurile lui Vladimir Putin și Xi Jinping. „Aceasta nu este o diplomație constructivă”
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”, a declarat Antony Blinken.

Antony Blinken, despre propunerea Chinei de a opri războiul din Ucraina

Secretarul de Stat american a mai precizat că SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru „o pace justă şi durabilă„, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra „suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei.

Orice proiect care nu acordă prioritate acestui principiu fundamental reprezintă, în cel mai bun caz, o tactică de stagnare sau pur şi simplu încearcă să faciliteze un final nedrept. Aceasta nu este o diplomaţie constructivă. Apelul la o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv susţinerea cuceririlor ruse„, a spus Antony Blinken.

Mai mult, Antony Blinken a afirmat că vizita lui Xi Jinping a arătat intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică” presupuselor atrocități rusești în Ucraina.

Președintele Xi călătorește în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin sugerează că China nu simte nicio responsabilitate de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, ar prefera să ofere acoperire diplomatică pentru ca Rusia să continue să comită acele crime”, a declarat Antony Blinken, citta de CNN.

Liderii occidentali și-au exprimat scepticismul cu privire la rolul Chinei ca factor de pace și pretinsa neutralitate. În schimb, de luna trecută, Statele Unite și aliații săi au avertizat că Beijingul ia în considerare să trimită armament Rusiei pentru a face luptelor din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...